Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αθήνα και Ουάσιγκτον “μια ομάδα”: Μαζί στις περιφερειακές εξελίξεις – Η Ελλάδα οχυρό της Δύσης

Αθήνα και Ουάσιγκτον “μια ομάδα”: Μαζί στις περιφερειακές εξελίξεις – Η Ελλάδα οχυρό της Δύσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεκάθαρος και δίχως αστερίσκους είναι πλέον ο ρόλος της Ελλάδας ως Πυλώνας Σταθερότητας στο τρίγωνο Εύξεινος Πόντος, Μάγκρεμπ (βόρεια Αφρική) και Λεβάντε (Ανατολική Μεσόγειος) και ως Προμαχώνας της Δύσης στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα ως μόνος παραδοσιακός και παλαιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και ως η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη των Βαλκανίων έχει κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα με τις ΗΠΑ αλλά και κοινές αγωνίες στην προάσπιση του Δυτικού Πολιτισμού που αποτελεί τη συνέχεια του Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών συνοψίστηκαν στα γεωπολιτικά συμπεράσματά τους στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικς Πενς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με ανάρτηση του στο Twitter, ότι αποφάσισαν με τον κ. Πενς την “εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τις περιφερειακές εξελίξεις” και υπογράμμισε ότι “οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά”.

Τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Μάικ Πενς συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο καλός φίλος της Ελλάδας, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Οι συνομιλίες με τον Μάικ Πενς εισήλθαν σε μεγαλύτερο βάθος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών εξελίξεων, δηλαδή στη γεωπολιτική.

Συζητήθηκε και η οικονομία, αλλά όχι με τη λογιστική μιζέρια των εγχώριων γερμανόφιλων λακέδων των Βρυξελλών, αλλά μέσα από το γεωπολιτικό πρίσμα και τονίστηκε, ότι η σταθερότητα της Ελλάδας και το μέλλον των επενδύσεων έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

Η Ελλάδα, όπως επιμένει το TRIBUNE από την πρώτη του ημέρα στο διαδίκτυο το 2014, είναι εξαιρετικά σημαντική για να μαραζώσει λεηλατημένη από την αμετροέπεια και αδηφάγα διάθεση του Βερολίνου.

Η χώρα μας κανονικά -εξαιτίας της ζωτικής γεωπολιτικής της θέσης- δεν έπρεπε ποτέ να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στην εσωτερική υποτίμηση, στην ανεργία και στο διασυρμό.

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευνομούμενου κράτους, που όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν ως ανάγκη, δεν υπήρχε κανένας πραγματικός λόγος να απαιτηθούν μέσα από τη φτωχοποίηση και λεηλασία του τόπου μας, μέσα από τον εξευτελισμό του λαού μας.

Βεβαίως και ο τελευταίος Έλληνας με φιλοπατρία γνωρίζει ότι ο πραγματικός στόχος των μνημονίων δεν ήταν ποτέ ο εκσυγχρονισμός της χώρας αλλά το ξεπούλημά της και η υποδούλωση του λαού μας.

Σε αυτό το υποχθόνιο σχέδιο υπήρξε αγαστή συνεργασία των εξαρτημένων από τις Βρυξέλλες κομμάτων της χώρας και των πρόθυμων σοσιαλφιλελεύθερων και νεοφιλελεύθερων λακέδων τους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα επιμένουν να προπαγανδίζουν τις αθλιότητές τους.

Το TRIBUNE υπενθυμίζει ότι ζητούσε επίμονα από το 2014 την απευθείας συνεννόηση Αθήνας-Ουάσιγκτον. Μέχρι να ξεφορτωθούμε τη συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, η Ελλάδα συνομιλούσε με της ΗΠΑ μέσω Βερολίνου, παραδομένη ανέντιμα στη γερμανική ρεβάνς για τους δύο χαμένους Παγκόσμιους Πολέμους.

Αυτά όμως τώρα άλλαξαν. Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να απογοήτευσε ως ασυνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά δεν παραδόθηκε στο Βερολίνο.

Κέρδισε χρόνο, έχτισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ από το μηδέν, ευνοήθηκε από την εκλογή Τραμπ (με τη Χίλαρι θα είχαμε άλλη πραγματικότητα) και σήμερα πλέον αυτή η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενείται στην Ουάσιγκτον με σπάνιες τιμές, βγάζει τη χώρα από τον βούρκο με εργαλείο τη γεωπολιτική.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε τις σταθερές θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές ότι η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έχει τη δυνατότητα να δείξει η οικονομία της, ειδικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, έχουν γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις ΗΠΑ.

Αυτή την αξία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναγνωρίζει σταθερά και εμφατικά η πλευρά των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε και την Τρίτη στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ αλλά και στη σημερινή με τον Αντιπρόεδρο Πενς.

Η Ελλάδα, ως Πυλώνας και Προμαχώνας, είναι ο δυτικός αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στο επίκεντρο του καυτού τριγώνου και η ισχυρή συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ δημιουργεί έναν χαλύβδινο άξονα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιορδανία είναι η ισχυρή συμμαχία που θα σταθεροποιήσει το Λεβάντε, θα εξασφαλίσει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed δίχως ενδιάμεσους εκβιασμούς ισλαμιστών τυράννων ή τρομοκρατών, θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης, προόδου και συνεργασίας όπως ήταν για αιώνες ολόκληρους το Λεβάντε στην ελληνιστική και ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.

Η Ελλάδα, ως η μόνη χώρα της συμμαχίας που είναι τόσο Ευρωπαϊκή-Δυτική όσο και Λεβαντίνικη, εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητάς της έχει και τον πιο επιβαρυμένο ρόλο, διότι είναι η πύλη της Δύσης στην περιοχή και η πρόξενος της Ανατολής στη Δύση.

Τι συζητήθηκε για την Τουρκία

Στην ατζέντα της συζήτησης μπήκε και το θέμα της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτικής της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς non paper που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οι αμερικανικές Αρχές ενημερώνονται σταθερά από την Πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν με την Τουρκία

Σχετικά με την Τουρκία, από την πλευρά των ΗΠΑ σαφώς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα, και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και θεωρούν παράλληλα ολοένα και πιο σημαντική τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μας.

Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει το επικείμενο ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία, ο οποίος από ό,τι φαίνεται επισκέπτεται την Άγκυρα και ως εκπρόσωπος όλης της Δύσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στις 23 Οκτωβρίου στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα και το ζήτημα του Κυπριακού.

Βαλκάνια και Σκόπια

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ο ρόλος της Ελλάδας και η στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Συζητήθηκε και το θέμα των Σκοπίων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει η γειτονική χωρά να κάνει βήματα συνεννόησης ώστε να προχωρήσει και να γίνει δεκτή η ένταξη της και στο ΝΑΤΟ και επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η σκοπιανή πλευρά τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Επιβεβαιώθηκε δε η στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό δρόμο των Σκοπίων εφόσον το επιθυμεί και ο λαός τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού.

Στη συζήτηση για τα Σκόπια δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Καμία κουβέντα για τη Σούδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα.

Αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση γενικότερα για την αμυντική συνεργασία αλλά χωρίς να υπάρξουν πολλές λεπτομέρειες.

Επί του θέματος, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ότι δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση της Ελλάδας, η αμυντική διάσταση είναι μια σημαντική διάσταση.

Τέλος, συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο 2,6% Κασσελάκης καλεί εμμέσως σε αποστασία και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπ. Άμυνας του Τραμπ: «Γιατί είναι οι ισλαμιστές Τούρκοι στο ΝΑΤΟ;»

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν αποκάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «κατά συρροή δολοφόνους» που απολαμβάνουν να σκοτώνουν παιδιά

Ο Τραμπ ανησυχεί για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν για μια διευθέτηση

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...