Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εστία αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων η Αλβανία με τον νέο νόμο περί μειονοτήτων που ψήφισε

Εστία αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων η Αλβανία με τον νέο νόμο περί μειονοτήτων που ψήφισε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με 102 ψήφους υπέρ και 10 κατά σε σύνολο 140, ψηφίστηκε κατ’ αρχήν αργά τη νύχτα της Παρασκευής από την αλβανική Βουλή ο νόμος περί προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αποκτάει ένα νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα.

Η επικύρωσή του ωστόσο αφορά έναν από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας με την ΕΕ.

Ο νόμος αναγνωρίζει επιγραμματικά 9 εθνικές μειονότητες, από τρεις που η Αλβανία αναγνώριζε πρακτικά και παραδοσιακά στη χώρα, αλλά χωρίς κάποια νομική ρύθμιση.

Πρόκειται για τη γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τη μεγαλύτερη και περισσότερο αναγνωρισμένη, τη μειονότητα των Σκοπιανών ως “μακεδονική” και των Σέρβων και των Μαυροβουνίων.

Ο νόμος αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες και γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες, όπως είναι των Βλάχων, των Αιγυπτίων, των Ρομά, την εθνική μειονότητα των Βοσνίων και τελευταία τη βουλγαρική εθνική μειονότητα.

Ο νόμος προκάλεσε πολυποίκιλες αντιδράσεις και προς πολλές κατευθύνσεις.

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη “μακεδονική” μειονότητα αφορά τον ίδιο πληθυσμό με τη βουλγαρική μειονότητα. Το αλβανικό καθεστώς αναγνώρισε τον ίδιο Βουλγαρόφωνο πληθυσμό ως δύο διαφορετικές μειονότητες, ενώ η αναγνώριση Βουλγαρόφωνων της Αλβανίας ως “Μακεδόνες” αποτελεί πρόκληση τόσο προς τη Βουλγαρία όσο και προς την Ελλάδα.

Επίσης, η προσπάθεια του καθεστώτος να διαχωρίσει τους Βλάχους από τους Έλληνες, αναγνωρίζοντας ξεχωριστή “βλάχικη μειονότητα”, επίσης αποτελεί πρόκληση προς την Ελλάδα και παράλληλα αποδεικνύει ότι το αλβανικό καθεστώς είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, ακόμα και όταν υποκρίνεται ότι… εκσυγχρονίζεται.

Το καθεστώς του Έντι Ράμα, στην αγωνία του να εκπληρώνει τις εντολές του Τζορτζ Σόρος, από το να λύνει προβλήματα μάλλον δημιουργεί.

«Περιορίζει τα δικαιώματα»

Η ομογενειακή βορειοηπειρωτική οργάνωση “ομπρέλα”, η ΟΜΟΝΟΙΑ, και ο κομματικός της βραχίονας, το ΚΕΑΔ, αντέδρασαν επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντί να συγκεκριμενοποιήσει, διευρύνει και κατοχυρώσει καλύτερα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα περιορίζει.

Σημειώνουν ότι ο νόμος περιορίζει την αυτενέργεια των εθνικών μειονοτήτων εφόσον όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στα χέρια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στους περιορισμούς του νόμου όσον αφορά τον σεβασμό των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιουσιακών δικαιωμάτων.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, διάσπαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και πολλές αλβανικές προσωπικότητες αντέδρασαν όσον αφορά το φάσμα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα που κατοχυρώνει ο νόμος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ταυτιστούν με το νόμο οι πραγματικά εθνικές μειονότητες, οι οποίες προκύπτουν από μια σχέση με ένα γειτονικό εθνικό τους κράτος και χαρακτηρίζονται από την κατοίκηση και σε μια συγκεκριμένη εδαφική περιοχή, με γλωσσικές ή και πολιτιστικές μειονότητες, που υπάρχουν στη χώρα.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος των Ελληνόβλαχων Αλβανίας, Θανάσης Πότσης, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, παρά μόνο αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Οι ακραίοι εθνικιστές εκπρόσωποι της ψευδομακεδονικής μειονότητας αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης και μετά της Βουλής, για την αναγνώριση και εθνικής βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κατάχρηση με τα βουλγαρικά διαβατήρια που παραχωρούνται από τη Σόφια σε Αλβανούς πολίτες και μέλη της σκοπιανής μειονότητας, τα οποία ωφελούν τους τελευταίους να αποχτούν δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη.

Κατά τους σκοπιανούς εκπροσώπους, αλλά και τα αλβανικά ΜΜΕ, ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων ανέρχονται σε 50 με 100 χιλιάδες.

Να σημειωθεί πάντως, ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζουν οι ψευδομακεδόνες εθνικιστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία και καμία “μακεδονική”.

Από τη δική του πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος εισηγήθηκε και υπερασπίστηκε το νόμο στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, όσον αφορά την εθνικότητα στην απογραφή του 2011.

Ο αλβανικός Τύπος ωστόσο επισημαίνει ότι επρόκειτο για απόφαση που αποβλέπει την αποφυγή πιθανού βέτο από μέρους της Σόφιας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Γκας Μπιλιράκης: Ο Μάρκο Ρούμπιο θα επεκτείνει την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Βοστώνη: Ο Ταμασού Ησαΐας είπε στα ελληνοαμερικανάκια «ως απόγονοι Ελλήνων να συνεχίσουν τον αγώνα για ελευθερία διατηρώντας την γλώσσα και την πίστη τους»

Ο Μητσοτάκης της «πολιτικής ορθότητας» ψάχνει εναγωνίως επαφή με τον Τραμπ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr