Το Νόβι Πάζαρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντζάκ στη νοτιοανατολική Σερβία, επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη από το Βελιγράδι στον Νόβι Πάζαρ με ελικόπτερο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν φτάσει στης Σερβία τέσσερα τουρκικά ελικόπτερα για να χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις του Ερντογάν και της συνοδείας του.
Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν προσγειώθηκε στο δημοτικό στάδιο του Νόβι Πάζαρ και από εκεί ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη οδικώς στο κέντρο της πόλης όπου, μπροστά από το δημαρχείο, τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι κάτοικοι της πόλης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Τούρκο πρόεδρο.
Κατά μήκος της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν είχαν παραταχθεί χιλιάδες πολίτες που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και τον επευφημούσαν φωνάζοντας το όνομά του.
Πριν την άφιξη του Ερντογάν οι κεντρικοί δρόμοι και τα δημόσια κτήρια στο Νόβι Πάζαρ είχαν σημαιοστολιστεί με σημαίες της Σερβίας της Τουρκίας και της βοσνιακής-μουσουλμανικής μειονότητας.
Στο κέντρο της πόλης έχουν αναρτηθεί μεγάλα πανό που καλωσορίζουν, στην τουρκική γλώσσα, τον πρόεδρο της Τουρκίας όπως επίσης και φωτογραφίες του.
Κατά την συνάντηση των προέδρων Βούτσιτς και Ερντογάν με τοπικούς φορείς ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία πέρα από την χρηματοδότηση έργων ανακαίνισης του οδικού δικτύου του Σαντζάκ θα συμμετάσχει και στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την περιοχή με το Βελιγράδι και το Σαράγιεβο.
“Το Σαντζάκ αποτελεί την γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας”
Ο Ερντογάν μιλώντας στο κέντρο του Νόβι Πάζαρ, μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εμφανίστηκε συναινετικός μιλώντας για τις σχέσεις Σέρβων και Βόσνιων μουσουλμάνων. Ζήτησε από τον τοπικό πληθυσμό να διατηρήσει αδερφικές σχέσεις με τους Σέρβους για να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή. «Το Σαντζάκ αποτελεί την γέφυρα φιλίας μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας.
Οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά γιατί κάθε φορά που με τις παρεμβάσεις απ το εξωτερικό προκαλείται χάος και συγκρούσεις υποφέρουν μόνο οι λαοί της περιοχής και όχι οι ξένοι» επισήμανε στην ομιλία του ο Ερντογάν. Υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μουσουλμάνων του Σαντζάκ.
«Η ευτυχία σας είναι και δική μας, ο πόνος σας θα είναι πάντα και δικός μας πόνος» τόνισε ο Ερντογάν ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο κέντρο της πόλης Νόβι Πάζαρ.
Οι πρόεδροι Βούτσιτς και Ερντογάν στη συνέχεια περπάτησαν σε κεντρικό πεζόδρομο ανάμεσα σε χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να υποδεχτούν τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Ερντογάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Σαντζάκ κυρίως γιατί είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που επέδειξε ενδιαφέρον για την περιοχή και για την μουσουλμανική μειονότητα.
Πολλές φορές η Αγκυρα διεκδίκησε διαμεσολαβητικό ρόλο στις σχέσεις της βοσνιακής- μουσουλμανικής μειονότητας με το επίσημο Βελιγράδι. Γεγονός είναι επίσης ότι ο Ερντογάν παρενέβη καταλυτικά στην τοπική πολιτική σκηνή, που είναι έντονα διχασμένη και έπεισε τους πολιτικούς παράγοντες να συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική κοινότητα.
Οικονομικοί λόγοι επίσης συνέβαλαν στο να αισθάνονται οι πολίτες του Σαντζάκ την Τουρκία ως «μητέρα πατρίδα». Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη, ενθάρρυνε τις τουρκικές επενδύσεις την περιοχή ενώ η Τουρκία έχει κάνει μεγάλο κοινωνικό έργο. Νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας έχουν κατασκευαστεί ή ανακαινισθεί με χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Από την άλλη υπάρχουν και δεσμοί αίματος μεταξύ των μουσουλμάνων του Σαντζάκ και Τούρκων πολιτών. Συγκεκριμένα την περίοδο 1945-1953, κατά την διάρκεια της πρώτης αγροτικής μεταρρύθμισης του τιτοϊκού καθεστώτος, 80.000 μουσουλμάνοι, που απώλεσαν εκτάσεις γης, ζήτησαν και έλαβαν άδεια να μετοικήσουν στην Τουρκία.
Σήμερα υπολογίζεται ότι 300.000 Τούρκοι πολίτες έχουν καταγωγή από το Σαντζάκ και γι αυτό συχνά λέγεται ότι «δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν συγγενή στην Τουρκία».