Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιο είναι το ακροδεξιό FPÖ που διεκδικεί την δεύτερη θέση στις αυστριακές εκλογές της Κυριακής

Ποιο είναι το ακροδεξιό FPÖ που διεκδικεί την δεύτερη θέση στις αυστριακές εκλογές της Κυριακής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η άκρα δεξιά της Αυστρίας φαίνεται ότι θα είναι κομμάτι της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για να διατηρήσει την ισορροπία εξουσίας πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την τελευταία φορά που το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) εισήλθε στην κυβέρνηση το 2000, τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ επέβαλαν διπλωματικές κυρώσεις στην Αυστρία, με την ελπίδα να εξαναγκαστούν οι εξτρεμιστές σε αποχώρηση από την εξουσία.

Τώρα, με τις δημοσκοπήσεις να το τοποθετούν στη δεύτερη θέση, περίπου στο 25%, το κόμμα είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει ως διαμορφωτής εξουσίας, και μπορεί μάλιστα, να πάρει και το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας του.

Πέρυσι, το FPÖ έχασε «στο τσακ» την προεδρία της Αυστρίας, για πρώτη φορά, με τον υποψήφιο Norbert Hofer να χάνει στον τελικό γύρο, μετά από μια δραματική αναμέτρηση, με τον εκπρόσωπο των Πρασίνων, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν.

Το πολιτικό σύστημα της Αυστρίας είναι διαφορετικό από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς τα κυρίαρχα κόμματα, δεν έχουν δισταγμούς να κάνουν συμφωνίες συνασπισμού, με την άκρα δεξιά.

Τον Ιούνιο, ακόμη και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPO) ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με το FPÖ – εγκαταλείποντας μια πολιτική τεσσάρων δεκαετιών που έλεγε ότι δεν θέλουν καμία σχέση με αυτούς.

Το 2000 οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Αυστρία, από τα τότε 14 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αποσύρθηκαν γρήγορα, μετά από προειδοποιήσεις, ότι τα μέτρα ενδέχεται να είναι αντιπαραγωγικά και, στην πραγματικότητα, να προκαλέσουν εθνικιστικά αισθήματα στο κεντροευρωπαϊκό κράτος. Ωστόσο, το FPÖ δεν έχει απομακρυνθεί.

Όπως και με πολλά ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, το FPÖ έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια την ατζέντα του προς την κατεύθυνση της επίθεσης των Μουσουλμάνων και του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Επίσης, ένα άλλο κοινό με τα περισσότερα από τα αδελφά του κόμματα, είναι πως έχει συγκλονιστεί από σκάνδαλο. Αρχικά υπό την καθοδήγηση, στη δεκαετία του 1950, από τον Anton Reinthaller, πρώην ναζί και αξιωματικό των SS, οι υποψίες για συνδέσεις με το τότε καθεστώς του Τρίτου Ράιχ και των υποστηρικτών του, συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Την εβδομάδα πριν την ψηφοφορία, το κόμμα διέγραψε ένα μέλος του, επειδή φέρεται να χαιρέτισε ναζιστικά, κατά τη διάρκεια συμβουλίου.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο ηγέτης του κόμματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία «ισλαμοποιείται» και ζήτησε την απαγόρευση αυτού που χαρακτήρισε «φασιστικό ισλάμ» – συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών συμβόλων.

Αντλώντας επιρροή από την άκρα δεξιά στη Γερμανία, το FPÖ κατηγόρησε τη μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, με αφίσες που φέρουν το σύνθημα «ο κόκκινος-μαύρος συνασπισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Ο μέσος όρος των μεγάλων δημοσκοπήσεων δείχνει σήμερα το συντηρητικό ÖVP με περίπου 33% και το FPÖ με 25,5%. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 24,4%, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 5%, όπως και οι Πράσινοι.

Το FPÖ θα έπρεπε να κερδίσει το 26,9 τοις εκατό των ψήφων για να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Παρόλο που η άνοδος του αυστριακού κόμματος είναι λιγότερο ιστορική από αυτή των Γερμανών του AfD -που ήταν το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή εδώ και μισό αιώνα – το αποτέλεσμά της θα έχει πιο άμεσο αποτέλεσμα στην αυστριακή πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Μαρίν Λεπέν απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος ζωής

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στις 24 Νοεμβρίου

Ποιους εκλογείς διαγράφει από τους εκλογικούς καταλόγους το υπουργείο Εσωτερικών

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία Ιανουάριο ή Μάιο και αλλαγή ηγεσίας «βλέπει» ο Economist

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr