Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παππάς: Η Ελλάδα πρέπει να μπει στη σφαίρα της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης

Παππάς: Η Ελλάδα πρέπει να μπει στη σφαίρα της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Ελλάδα πρέπει να μπει στη σφαίρα της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα, στο Thessaloniki Summit.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί, προχωρούν και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο μια σειρά από «δομικά, εμβληματικά έργα» που ανοίγουν το δρόμο για την ταχύτατη επέκταση και την σημαντική αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και των νέων τεχνολογιών σε όλη τη χώρα.

«Οι νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στο ιντερνέτ, οι ψηφιακές εφαρμογές συνιστούν τον τομέα των τομέων της οικονομίας. Είναι ο τομέας της οικονομίας, ο οποίος μπορεί να κάνει όλους τους άλλους τομείς πιο παραγωγικούς. Και συνεπώς να συμβάλει τα μέγιστα, ούτως ώστε να μπει η χώρα σε αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε:

«Επειδή ακριβώς επισυμβαίνει αυτό το κύμα της τεχνολογικής επανάστασης, είναι ένα κύμα, το οποίο, εάν δεν υπάρξουν από την πολιτεία οι κατάλληλες παρεμβάσεις, υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών να γίνει μήτρα νέων μεγάλων περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ανισότητες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε είναι πυροκροτητές οικονομικών κρίσεων. Και με αυτή την έννοια, όπως λέει ξανά και ξανά, ο πρωθυπουργός η Ελλάδα μπαίνει στη σφαίρα της δίκαιης ανάπτυξης, πρέπει να μπει στη σφαίρα της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης. Δηλαδή, να φέρουμε το αύριο, σήμερα».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, ενδεχομένως, να πρέπει στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται για το Σύνταγμα να αρχίσει να γίνεται συζήτηση και για τα «ελάχιστα ψηφιακά δικαιώματα», ο «κάθε δηλαδή, πολίτης δηλαδή, να έχει μια εγγυημένη ελάχιστη, ενδεχομένως, ταχύτητα διασύνδεσης στο δίκτυο και βεβαίως να μπορεί να απολαμβάνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες».

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών που προχωρά και επεκτείνεται και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα «δεν είναι να απλώσουμε ένα καλώδιο», επισημαίνοντας ότι για αυτό «υπάρχει πείρα» και «μπορούμε να το κάνουμε», αλλά το σημαντικότερο είναι πώς να πείσουμε τον κόσμο, όσο πιο μεγάλο κοινό γίνεται, να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες για να οργανώσει καλύτερα τις δραστηριότητες του και γενικώς τη ζωή του.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ έχουν διασφαλιστεί και πεντακόσια εκατομμύρια από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

Σημείωσε, ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει περάσει και από τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και σύντομα θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί περαιτέρω. Επεσήμανε, ότι θα γίνεται με κουπόνια και θα είναι «οδηγούμενο από τη ζήτηση», δηλαδή, ο δικαιούχος του κουπονιού θα το δίνει στον πάροχο, ο οποίος θα διασυνδέει το σπίτι ή την επιχείρηση του. Τόνισε, ότι προβλέπεται τα εκατό, από αυτά τα πεντακόσια εκατομμύρια, να κατευθυνθεί για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων.

«Πολύ πιθανόν μέσα σε αυτό το έτος, αυτά τα κουπόνια θα αρχίσουν να μοιράζονται και είναι νομίζω μια κίνηση που θα τονώσει πραγματικά και τον τομέα των κατασκευών υποδομών, αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Παππάς σημείωσε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί είκοσι εκατομμύρια για την ανάπτυξη υπηρεσιών «γρήγορης διασύνδεσης» των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ εκτελούνται στην ώρα τους και τα χρονοδιαγράμματα «για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς».

Υπογράμμισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός, σε πρώτη φάση, για την Πάτρα και για τα Τρίκαλα, οι οποίες προορίζονται να είναι «οι πρώτες πόλεις που θα αναπτύξουν δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των δημοσίων χώρων σε διάφορες περιοχές, με στόχο να δοθεί πρόσβαση των ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες, όπως στα ακριτικά νησιά, που εκτός από την παροχή δικτύου, λαμβάνεται και δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα, από δορυφορικούς δέκτες που ήδη έχουν διανεμηθεί.

Ο υπουργός πρόσθεσε, ότι μέσα στους στόχους είναι ως το τέλος του χρόνου και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου, με απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή, ενώ σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία της ψηφιακής εσωτερικής λειτουργίας και σε όλο το δημόσιο τομέα.

Επίσης αναφέρθηκε και στα βήματα που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς, όπως το ψηφιακό ΚΕΠ, την εργασιακή εμπειρία στις νέες τεχνολογίες, ή και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ για τη γρήγορη απόδοση των συντάξεων, για τις οποίες είπε, ότι «περίπου οι μισές, από όσες παραλάβαμε το 2015 και εκκρεμούσαν, έχουν αποδοθεί». Επεσήμανε, ότι το έργο αυτό θα αναμορφώσει και «τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο πολίτης τη σχέση του με την κοινωνική ασφάλιση».

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε, επίσης, «χρυσή ευκαιρία» την επόμενη ετήσια διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, η οποία θα έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ενώ χαιρέτισε και τον πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν παρών στο ακροατήριο και παρακολούθησε την εκδήλωση.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι «ούτε πολύ μακριά στο χρόνο, ούτε πολύ κοντά», προκειμένου να μπορέσει να γίνει προσπάθεια να αποτελέσει μια επιτυχημένη διοργάνωση, όπως και να έχει η προσεχής ΔΕΘ κι έναν προσανατολισμό «τεχνολογιών και ψηφιακής οικονομίας», ώστε να αναδειχθούν και οι «δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναπτύξει τη βιομηχανία των νέων τεχνολογιών».

«Η ψηφιακή Ελλάδα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είναι απόλυτα εφικτός στόχος, σε ένα χρόνο από τώρα, όπου κάποια βασικά, δομικά, εμβληματικά έργα θα έχουν δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί και συνολικά η χώρα θα έχει αλλάξει πρόσωπο, ως προς αυτό».

Για την ελληνική οικονομία ο υπουργός σημείωσε ότι πλέον «γυρίζει σελίδα». Ταυτόχρονα, κατά το διάλογο που ακολούθησε σημείωσε ότι η Ευρώπη «δυστυχώς, δεν είναι πρωτοπόρος» σε σχέση με τον παγκόσμιο σύστημα, ενώ σε ότι αφορά την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ο συγκερασμός που επιτεύχθηκε είναι το 30% να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης.

Τόνισε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει το δικό της Netflix και διερωτήθηκε γιατί αυτό να μην μπορεί να αναπτυχθεί από δημόσια μέσα που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια τέτοια πλατφόρμα. «Αυτή η συζήτηση, δεν μπορεί παρά να πάει χέρι – χέρι με την κυβερνοασφάλεια» είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός εδρεύει στη χώρα μας.

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι όχι μόνο υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτόν τον τομέα τον δικό της ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Η Γεωργία Μπίκα κατηγορείται για απαγωγή, ξυλοδαρμό, απειλή και εκβιασμό

Νίκος Παππάς: Ποιος ξεχνά την πατριδοκαπηλία Μητσοτάκη; – Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από 10 φωτογραφίες – Αξέχαστες στιγμές της φετινής διοργάνωσης με χορηγό το Eurojackpot

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στην διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής τα στοιχεία για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...