Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κήρυξε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ισχυρίζεται ότι η περίπτωση αυτής της ισπανικής επαρχίας και η περίπτωση του Κοσόβου είναι «μη συγκρίσιμες», επειδή η «Ισπανία είναι κράτος- μέλος» της Ε.Ε., “διερωτήθηκε” μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic, σε δηλώσεις του στα κρατικά ΜΜΕ ενώ η πρωθυπουργός της χώρας A. Brnabic θα μεταβεί εκτάκτως 10-11 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για να λάβει επίσημες απαντήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στο Κόσοβο, είχε δηλώσει ότι «όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου, αυτό ήταν ένα πολύ ειδικό πλαίσιο.
Ήταν μια θέση που υιοθετήθηκε από διάφορες Διακηρύξεις και Ψηφίσματα των Η.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας. Ένα πολύ ιδιαίτερο πλαίσιο, με ιδιαίτερους λόγους».
Μετά λοιπόν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Α. Vucic συγκάλεσε εκτάκτως συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν η πρωθυπουργός, A. Brnabic μεγάλο μέρος των μελών της Κυβέρνησης, καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου για το Κόσοβο.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια η Πρωθυπουργός, η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε έκπληξη, καθώς και όλα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός της.
«Θέλαμε να δούμε πώς να αντιδράσουμε, υπό την έννοια τι πρέπει ακολούθως να ρωτήσουμε την Επιτροπή», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις δίωρες διαβουλεύσεις.
Αποφασίσθηκε η Σερβία να απευθυνθεί με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα ζητήσει απάντηση αναφορικά με το ζήτημα.
Μεταξύ των ερωτημάτων που θα θέσει, θα είναι -σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της Σερβίας- και «εάν το Διεθνές Δίκαιο ισχύει για την Ε.Ε. ή εάν υπάρχει κάποιο άλλο Διεθνές Δίκαιο που ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.».
«Υποθέτω ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες και πρότυπα που ισχύουν για όλες τις χώρες», πρόσθεσε η Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι απίστευτο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι η ίδια περίπτωση, επειδή η Ισπανία είναι μέλος της Ε.Ε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι στις 10-11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα υποβάλει την επιστολή, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της επίσκεψής της.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε δε, ότι η επιστολή θα διαβιβασθεί και «σε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, να τους ευχαριστήσουν και να τους πουν πόσο σημαντικό είναι που δεν το έπραξαν και πόσο σωστό ήταν όταν υπερασπίζονταν και πίστευαν στο Διεθνές Δίκαιο».
Πρόσθεσε επίσης ότι την επιστολή θα αποστείλει η Σερβία και σε όσους αναγνώρισαν το Κόσοβο για να θέσουν το ίδιο ερώτημα και «ίσως τότε έχουν κάποιες απαντήσεις για τη Σερβία».