Οι βορειοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα θα πρέπει να κλείσουν έως τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, εφαρμόζοντας τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που ενέκρινε ο ΟΗΕ έπειτα από μια νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.
«Οι κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών και βορειοκορεατικών εταιριών, οι επιχειρήσεις με μικτά κεφάλαια και ξένα κεφάλαια που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Κίνα από οντότητες ή άτομα από τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 120 ημέρες», αρχής γενομένης από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2375 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει το υπουργείο.
Θα εξαιρεθούν μόνο, «κατά περίπτωση», οι μη εμπορικές οντότητες ή όσες εμπλέκονται σε υποδομές του δημόσιου τομέα, έπειτα από εξέταση της κατάστασής τους από το υπουργείο, προστίθεται στο κείμενο.
Το ψήφισμα 2375 που υποστηρίχθηκε από το Πεκίνο – κύριο διπλωματικό σύμμαχο της Πιονγιάνγκ – προβλέπει έναν όγδοο γύρο κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, απαγορεύοντας κυρίως τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας και περιορίζοντας τις εισαγωγές πετρελαίου.
Ακολουθεί μια έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου η Πιονγιάνγκ, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα και η οποία προκάλεσε ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή μέχρι τη βορειοανατολική Κίνα. Το καθεστώς είχε δηλώσει τότε ότι επρόκειτο για επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το Πεκίνο, το οποίο παρέχει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Βόρεια Κορέα, επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στην Πιονγιάνγκ.
Έπειτα από προηγούμενο γύρο κυρώσεων, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει στα τέλη Αυγούστου στις βορειοκορεατικές εταιρίες και στους Βορειοκορεάτες πολίτες να ιδρύουν νέες επιχειρήσεις στο έδαφός της. Εξάλλου, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες αρνούνται να δεχθούν Βορειοκορεάτες πελάτες.
Διαβεβαιώνοντας ότι εφαρμόζει «στο σύνολό τους» της κυρώσεις του ΟΗΕ, το Πεκίνο τάσσεται υπέρ «ειρηνικής» επίλυσης της βορειοκορεατικής κρίσης.
Συγκεκριμένα η Κίνα τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και προτείνει «διπλό μορατόριο» – δηλαδή να σταματήσουν ταυτόχρονα οι βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.