Η Γερμανία δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα το δείτε, δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. (Κι αν το κάνουν) θα τους πάρει μήνες, τουλάχιστον δύο μήνες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Η Ολλανδία μας επιτέθηκε και ακόμα δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση», πρόσθεσε επίσης ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.
Υπενθυμίζεται ότι η «επόμενη μέρα» των εκλογών στη Γερμανία φαίνεται αρκετά αβέβαιη, αφού οι πρόσφατες εκλογές σημαδεύτηκαν από την «πύρρειο» νίκη Μέρκελ, τη συντριβή Σουλτς αλλά και την «έκρηξη» της ακροδεξιάς. Ή Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει σε Φιλελεύθερους και Πράσινους τους επόμενους εταίρους της σε ένα συνασπισμό που φέρει τον χαρακτηρισμό «Τζαμάικα» από τα χρώματα των τριών κομμάτων, το μαύρο του CDU, το κίτρινο του FDP και το πράσινο των Πράσινων.
«Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις πρώτες δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο πρώτος εταίρος φαίνεται ότι θα είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κρίστιν Λίντνερ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι το κόμμα θα εκετάσει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι η είσοδος της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο με το AfD με τον πρόεδρό του να δηλώνει: «θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας».
Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται μέχρι τώρα από όλους.Το δύσκολο του εγχειρήματος φαίνεται από το γεγονός ότι ο συνασπισμός αυτός δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα παρά μόνο
σε κρατιδιακό επίπεδο: στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, και μόλις από την άνοιξη.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν μήνες. Μετά τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του 1949, το κόμμα που κερδίζει πάντα καταφέρνει να σχηματίσει μια πλειοψηφική συμμαχία. Κι η καγκελάριος αποκλείει το ενδεχόμενο να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα βασίζεται σε ευκαιριακές πλειοψηφίες κατά περίπτωση ή ανά θεματική.
Μόνο μετά την οριστικοποίηση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού η Μέρκελ θα μπορέσει να αναλάβει καγκελάριος για τέταρτη φορά. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται η προκήρυξη νέων εκλογών.