Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αντιτίθεται σφόδρα στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, για να συζητήσει το κουρδικό δημοψήφισμα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα και η Βαγδάτη έχουν την ίδια γνώμη για το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι θα διαιρέσει το Ιράκ.
Προφανώς και θα διαιρέσει το Ιράκ, αφού εάν ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ, η χώρα θα διαιρεθεί. Ο Ερντογάν διαπιστώνει τα αυτονόητα.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του -αυτόνομου εντός Ιράκ- ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είπε ότι η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί, παρά τα αιτήματα περί του αντιθέτου και τις ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων της Δύσης.
Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι στην πραγματικότητα ένα ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο δεν ασκεί καμία εξουσία η κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Οι Κούρδοι του Ιράκ θεωρούν ότι μετά την αντίστασή τους στο Ισλαμικό Κράτος και την καίρια συμβολή τους στην ήττα των τζιχαντιστών, δικαιούνται να ανακηρύξουν και τυπικά την ανεξαρτησία τους.
Να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν προβλέπεται από τις συνθήκες μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει με τίποτα την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ διότι φοβάται ότι στη συνέχεια θα ζητήσουν και οι Κούρδοι της Τουρκίας, που ζουν στα νοτιοανατολικά (βόρειο-τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) να αποσχιστούν από την Τουρκία και να ενωθούν με το κουρδικό κράτος.
Στην Τουρκία εξάλλου μαίνεται κουρδικό αντάρτικο από τη δεκαετία του 1980.
Οι Κούρδοι, ένα έθνος 35-40 εκ. ανθρώπων είναι διαμελισμένοι μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ, Ιράν και Συρίας. Οι Κούρδοι είναι οι απόγονοι των αρχαίων Μηδών και θεωρούνται ιρανικό φύλο.
Εκτός από το βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι ελέγχουν και τη βόρεια Συρία. Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι θα διεκδικήσουν έξοδο στη Μεσόγειο, ζητώντας την περιοχή της Αντιόχειας και το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.