Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και νέα πρόκληση από τα Σκόπια – Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε σε “συνέπειες” για την Ελλάδα

Και νέα πρόκληση από τα Σκόπια – Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε σε “συνέπειες” για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα προκλητική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Der Standard.

Την Πέμπτη είχε δημοσιευτεί επίσης προκλητική συνέντευξή του στο διαδικτυακό Der Spiegel [διαβάστε εδώ], την οποία παραχώρησε σε έναν δημοσιογράφο που θεωρείται “πιστόλι” του Τζορτζ Σόρος [διαβάστε εδώ].

Ο Σκοπιανός, που παριστάνει το ποντίκι που βρυχάται στον γερμανικό Τύπο, αναγνώρισε μεν τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά με αμετροεπές ύφος κάλεσε τη χώρα μας να επιδείξει “διορατική υπεθυνότητα”.

“Η Ελλάδα είναι από πολλού μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ως εκ τούτου η γεωπολιτική θέση της είναι σημαντική. Ελπίζουμε ότι αυτό συνδυάζεται με διορατική υπευθυνότητα”.

Η δήλωση αυτή πέρα από προκλητική, ποιος αλήθεια είναι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ που κάνει και υποδείξεις “διορατικής υπευθυνότητας” στην Ελλάδα, είναι πρωτίστως εξοργιστικά ελαφριά.

Η Ελλάδα κ. Ντιμιτρόφ δεν είναι απλά “από πολλού” μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, την εποχή που στα Σκόπια κάνατε παρελάσεις για να ευφραίνεται ο Τίτο. Στην ΕΟΚ η Ελλάδα μπήκε το 1981.

Επίσης, η σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας οφείλεται στη γεωγραφική της θέση και όχι επειδή είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ο αμετροεπής Ντιμιτρόφ με το ίδιο ύφος ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επεσήμανε στην Ελλάδα ότι θα έχει συνέπειες εάν τα Σκόπια δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Προσέξτε, έχει σημασία, ο Ντιμιτρόφ ισχυρίστηκε ότι τόλμησε να προφέρει στον Κοτζιά τη λέξη “συνέπειες”.

Ο ίδιος Ντιμιτρόφ που όταν ήρθε στην Αθήνα έτρεμε σαν φοβισμένο σπουργιτάκι και δικαιολογούσε τον φόβο του επικαλούμενος ότι ήταν κουρασμένος από το ταξίδι.

«Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα, έκανα μια παράκληση: παρακαλώ αναλογισθείτε τι είδους γείτονα θα θέλατε να έχετε και ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες συνέπειες για εσάς.

»Εξετάστε την προοπτική να μας επιτρέψετε την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM)».

Να σημειωθεί ότι δήλωσε στην εφημερίδα τα παραπάνω ενώ Ελλάδα, ΝΑΤΟ και ΕΕ του έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται η χώρα του να γίνει μέλος πουθενά εάν πρώτα δεν καταλήξουν διμερώς Αθήνα και Σκόπια σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει επίσης κάνει σαφές να μη διεθνοποιηθεί το θέμα της ονομασίας και έχει δηλώσει, παρουσία του Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, ότι δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις τρίτων χωρών στο θέμα.

Προφανώς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ από κάπου υποκινείται και δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, οφείλει όμως να γνωρίζει ότι ως ένα μικρό ποντίκι που βρυχάται μπορεί εύκολα να συνθλιβεί και να αντικατασταθεί από τους ίδιους που τον χειρίζονται ως μαριονέτα για να διασκεδάσουν την πλήξη των γηρατειών τους.

Ο Ντιμιτρόφ μάλιστα επέμεινε, ενάντια στα συμφωνηθέντα, ότι θα συνεχίσει να στέλνει διαρκώς το μήνυμα να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό τους όνομα, ενώ το ΝΑΤΟ του έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν γίνεται.

«Και τούτο διότι», εξηγεί ο Σκοπιανός, «πρώτον, η ενσωμάτωση στην ευρω-ατλαντική οικογένεια αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα για την πολυεθνική κοινωνία μας και, δεύτερον, η ένταξη στο ΝΑΤΟ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τα έξω: αυτή η χώρα παραμένει σταθερά στα υφιστάμενα σύνορα».

Εμείς πάλι έχουμε την άποψη ότι η πολυεθνική κοινωνία των Σκοπίων δεν πρόκειται να βρει ποτέ κανέναν ενοποιητικό παράγοντα.

Η ίδια η χώρα είναι από τη γέννησή της ένα προβληματικό κατασκεύασμα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον χάρτη.

Έχει μια παράνομη Ορθόδοξη Εκκλησία, μια ψευδοεκκλησία, που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ονομάζουν “μακεδονορθοδοξία”.

Οι Αλβανοί της χώρας είναι μουσουλμάνοι και έχουν διαμορφωμένη εθνική συνείδηση, μη αφομοιώσιμη από τη ψευδοϊδελογία του ψευδομακεδονισμού.

Αυτοί που παριστάνουν τους “Μακεδόνες” είναι κυρίως βουλγαρόφωνοι και βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι είναι Βούλγαροι, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες των Σκοπίων έχουν ήδη πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα, μεταξύ αυτών και ένας πρώην Πρωθυπουργός τους, επειδή ξέρουν ότι κάποτε το ψέμα θα καταρρεύσει και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Οι Σέρβοι στα βόρεια της χώρας και οι Έλληνες στην περιοχή του Μοναστηρίου ούτε καν υπολογίζονται από τη βουλγαρόφωνη ψευδομακεδονική σκοπιανή ελίτ κι όλο αυτό το πρόβλημα, δημιούργημα του Τίτο, θέλει ο Ντιμιτρόφ να το μεταφέρει στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Με απλά λόγια, δεν κοιτάνε να λύσουν τα προβλήματά τους και να προσέλθουν ως μια κανονική χώρα στη Δύση, αλλά προσέρχονται ως πρόβλημα που ελπίζουν ότι θα λυθεί ως δια μαγείας από η Δύση.

Αυτό που του “διαφεύγει” του Νίκολα Ντιμιτρόφ το σημαντικότερο. Εάν τα Σκόπια είναι τόσο πρόβλημα, το ΝΑΤΟ έχει καλύτερη λύση. Ποια; Την ακόλουθη.

Τα Σκόπια συνορεύουν με Αλβανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, όλες χώρες του ΝΑΤΟ. Μπαίνει η κάθε μία χώρα του ΝΑΤΟ και παίρνει το κομμάτι της. Έτσι λύθηκε αυτομάτως το πρόβλημα και είναι παντού ΝΑΤΟ. Γιατί δηλαδή να υπάρχει ένα προβληματικό κακό σπυρί στη μέση και να ταλανίζει τη Συμμαχία; Το κακό σπυρί δεν το τρέφεις, το σπας και τέλος.

Έχει το ΝΑΤΟ τόσα θέματα να ασχοληθεί, θα ασχολείται και με τα υπαρξιακά ενός αποτυχημένου κράτους;

Δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ το κρατίδιο

Ωστόσο, πέρα από όσα είπε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που δεν είπε.

Ο δημοσιογράφος της Der Standard τον ρώτησε ευθέως “εάν η χώρα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ”. Διαβάστε τι απάντησε:

«Η νέα αρχή στη “Μακεδονία” αποτελεί, επίσης, μια ευκαιρία για τη Δύση. Δεν θα ήταν υπεύθυνο να παρεμποδισθεί. Εξ άλλου είναι καλό για την Ευρώπη να δείξει ότι μπορεί όχι μόνο να αποσοβήσει μια κρίση, αλλά και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη ιστορία στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια περιφέρεια, στην οποία η Ευρώπη μπορεί να ασκήσει επιρροή – και αυτή σίγουρα είναι τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια δεν ευρίσκονται γεωγραφικά στο περιθώριο της Ευρώπης, ευρίσκονται μόνο στο περιθώριο της προσοχής. Από οικονομική άποψη είμαστε πλήρως ενσωματωμένοι στην ΕΕ. Το 47% των μακεδονικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Γερμανία».

Καλά καταλάβατε. Δεν απάντησε. Επέλεξε να αραδιάσει “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” επειδή δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Έχει μόνο την υποκίνηση του υπέργηρου δισεκατομμυριούχου κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος.

Αλλά η υποκίνηση Σόρος δεν φέρνει αποτελέσματα με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο, ή μάλλον -για να είμαστε ακριβείς- φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μόνο η Ελλάδα θέλει τα Σκόπια

Οι Σκοπιανοί έχουν ψυχολογηθεί από έμπειρους διεθνείς παίκτες ότι τελούν σε βαθιά σύγχυση.

Περιφέρουν την εγχώρια μικροπολιτική τους στα διεθνή τραπέζια και έχουν ένα επιχείρημα μοναδικό για να μπουν στο ΝΑΤΟ: “κάντε μας μέλος για να μην διαμελιστούμε”.

Ξέχασαν προφανώς ότι πριν μερικούς μήνες, πριν εγγυηθεί ο Κοτζιάς εκ μέρους της Ελλάδας την εδαφική τους ακεραιότητα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανοιχτά μιλούσαν για διαμελισμό των Σκοπίων.

Οι Σκοπιανοί δεν έχουν κατανοήσει προφανώς ότι είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική που τους έσωσε από τον διαμελισμό και έστρωσε τις διαδικασίες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα.

Η αχαριστία του Νίκολα Ντιμιτρόφ όμως δεν εξέπληξε κανέναν.

Ούτε κάποιος θα εκπλαγεί εάν αύριο, όταν δει πάλι τον Κοτζιά, θα φορέσει το χαμόγελο του “μετριοπαθή”. Τους Σκοπιανούς η ελληνική διπλωματία τους έχει “σπουδάσει”.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι Σκοπιανοί είναι ένα. Μόνο η Ελλάδα θέλει πραγματικά να υπάρχουν ως κράτος. Όλοι οι άλλοι σχεδιάζουν χάρτες διαμελισμού τους.

Το είχε πει ο Κοτζιάς αλλά δεν το κατάλαβαν. “Είστε δώρο θεού αλλά είχατε κακό νονό”. Τα Σκόπια στην πραγματικότητα έχουν μόνο ένα σύμμαχο: την Ελλάδα.

Για αυτό και δεν έχουν πολλές επιλογές: Θα δώσουν το όνομα και θα πάρουν κράτος. Τόσο απλά. Δεν θέλουν να ικανοποιήσουν την Ελλάδα; Θα τα χάσουν όλα. Επίσης απλό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr