Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάλυση STRATFOR: Γιατί η Πιονγιάνγκ έστειλε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία

Ανάλυση STRATFOR: Γιατί η Πιονγιάνγκ έστειλε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία, Ινστιτούτο Stratfor,

Ποια είναι τα βασικά σενάρια για τον πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα. Οι γεωγραφικοί περιορισμοί της Πιονγιάνγκ στις δοκιμές, η επιλογή του σημείου εκτόξευσης και τι είναι αυτό που δυσκολεύει το σενάριο της σύγκρουσης. Τι δείχνει η στάση του Τόκιο.

Γύρω στις 5.58 π.μ. τοπική ώρα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέταξε πάνω από το βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, προτού πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως ο πύραυλος είχε χρόνο πτήσης περίπου 14 λεπτών, έφτασε σε ύψος 550 χιλιομέτρων και κατέπεσε περίπου 2.700 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.

Αν και τα νούμερα αυτά παραπέμπουν σε μέσου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα η Βόρεια Κορέα είτε να δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) με πρόωρη αποκοπή του κινητήρα, είτε να πειραματιζόταν με μια πιο βαριά κεφαλή.

Εναλλακτικά, ο πύραυλος μπορεί να απέτυχε προτού φτάσει στο πλήρες θεωρητικό εύρος του. Αυτή η πιθανότητα ενισχύεται από αναφορές πως ο πύραυλος κόπηκε σε τρία κομμάτια προτού καταπέσει.

Το σημείο εκτόξευσης της τελευταίας πυραυλικής δοκιμής πιστεύεται πως ήταν κοντά στη Σουνάν, εκεί που βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ.

Η εκτόξευση από το σημείο αυτό συνεχίζει την τάση που έχει η Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει πυραύλους από διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Έτσι είναι δυσκολότερο να προβλεφθεί πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη οπλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Επίσης, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη στόχευση του διασκορπισμένου οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας σε ένα σενάριο σύγκρουσης.

Η Βόρεια Κορέα έχει σοβαρούς γεωγραφικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα σημείο από το οποίο η Πιονγιάνγκ μπορεί να εκτοξεύσει IRBM ή διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) χωρίς να κάνει υπερπτήση πάνω από τα εδάφη άλλης χώρας.

Κατά το παρελθόν, η Πιονγιάνγκ επιχείρησε να παρακάμψει το εμπόδιο αυτό δοκιμάζοντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τροχιά υψηλότερη από αυτήν της ελάχιστης ενεργειακής τροχιάς, στο ίδιο εύρος, κάτι που ελαχιστοποιεί την απόσταση πτήσης από το σημείο εκτόξευσης, μεγιστοποιώντας το ύψος της πτήσης του πυραύλου. Αυτό έγινε με τις πρόσφατες δοκιμές ICBM και IRBM φέτος.

Αυτός ο τύπος πτητικού προφίλ δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στους πυραύλους, όμως η Πιονγιάνγκ θέλει να δοκιμάσει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους της σε τυπική τροχιά, διότι αυτή η τροχιά είναι που θα χρησιμοποιούσε για μια πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, της Χαβάης ή των ΗΠΑ.

Λόγω των περιορισμών, η πορεία της πτήσης του πυραύλου που εκτοξεύθηκε σήμερα ήταν η λιγότερο προκλητική που μπορούσε να επιλέξει η Βόρεια Κορέα για μια δοκιμή τυπικής τροχιάς.

Το σημείο της Ιαπωνίας πάνω από το οποίο πέρασε ο πύραυλος είναι αραιοκατοικημένο και στην περίπτωση ατυχήματος σε ιαπωνικό έδαφος θα είχε τον μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς ή θυμάτων.

Κατά το παρελθόν, η Ιαπωνία είχε δώσει έμφαση στη βούλησή της να καταρρίψει όποιον βορειοκορεατικό πύραυλο θεωρεί ότι είναι πιθανό να καταλήξει σε ιαπωνικό έδαφος.

Το Τόκιο, ωστόσο, έχει τηρήσει διφορούμενη γραμμή ως προς το αν θα αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας που κάνουν υπερπτήση πάνω από το έδαφός της.

Κάτι τέτοιο είναι ριψοκίνδυνο, καθώς αν αποτύχει, θα μπορούσε να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις πυραυλικές άμυνες της χώρας.

Επίσης, η Ιαπωνία δεν θέλει να ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα να δοκιμάζει πυραύλους που κάνουν υπερπτήσεις πάνω από το ιαπωνικό έδαφος, αν και μέχρι τώρα η Πιονγιάνγκ σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε σε δοκιμές υψηλής τροχιάς που θα έπεφταν στην Ιαπωνική Θάλασσα ή στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Έχοντας δοκιμάσει βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από ιαπωνικό έδαφος -και όχι πύραυλο μεταμφιεσμένο σε δορυφόρο, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν-, οι Βορειοκορεάτες θα αισθανθούν πιο ενθαρρυμένοι να συνεχίσουν τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία.

Πηγή: Ινστιτούτο Stratfor

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τις ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων και προειδοποιεί για πυρηνική απειλή

Ο Πούτιν πληρώνει για 100.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας για να καθυστερήσει μια νέα επιστράτευση Ρώσων

Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να στείλει 100.000 στρατιώτες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr