Η Κίνα τοποθετήθηκε τη Δευτέρα ενάντια σε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, στενής της συμμάχου στη Λατινική Αμερική, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει, την προηγούμενη εβδομάδα, σκληρούς οικονομικούς περιορισμούς στην κυβέρνηση Μαδούρο.
Το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ απαγορεύει τις συναλλαγές με ομόλογα που θα εκδώσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «ανάσα στη δικτατορία Μαδούρο».
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι σταθερή θέση της Κίνας αποτελεί ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους.
«Το τωρινό πρόβλημα στη Βενεζουέλα θα λυθεί από την κυβέρνησή της και τον λαό της», τόνισε η κ. Χούα.
«Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η εξωτερική επέμβαση ή οι μονομερείς κυρώσεις θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση και δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του τωρινού προβλήματος», κατέληξε.
Κίνα και Βενεζουέλα έχουν στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Το Πεκίνο στήριξε εξάλλου την εκλογή Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, η οποία καταγγέλλεται τόσο από την αντιπολίτευση στη χώρα, η οποία μποϊκόταρε την ψηφοφορία, όσο και από ευρωπαϊκές, λατινοαμερικανικές και βορειοαμερικανικές χώρες ως αντικανονική και παράτυπη.
Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση στέρησε κάθε αρμοδιότητα από την νόμιμη Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, στην οποία κυριαρχεί από τον Ιανουάριο του 2016 η αντιπολίτευση, συγκεντρώνοντας ουσιαστικά όλη την εξουσία στα χέρια του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.