Εντείνονται οι συζητήσεις στα κατεχόμενα για το θέμα της Αμμοχώστου με κυρίαρχο σημείο αναφοράς το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε Ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, γράφει ο κυπριακός Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπολογίζεται ότι εάν ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν γύρω στις 16 χιλιάδες κάτοικοι.
Παράλληλα στις προτάσεις που συζητούνται, στα πλαίσια μονομερών κινήσεων από μέρους της τουρκικής πλευράς μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, είναι και η επιστροφή 4 χιλιάδων Μαρωνιτών στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος.
Τόσο η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου όσο και τα δύο μαρωνίτικα χωριά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού κατοχικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, ηγέτη του κόμματος «Αναγέννηση» η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει ότι «οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών» έχουν τελειώσει και θα πρέπει να γίνουν επειγόντως κινήσεις με το θέμα των Βαρωσίων και την κλειστή περιοχή της πόλης.
Με γραπτή του δήλωση ο Αρικλί υποστήριξε πως η «κυβέρνηση» των κατεχομένων θα έπρεπε να είχε δράσει εδώ και καιρό γιατί η παρούσα κατάσταση της πόλης δεν συμφέρει κανένα.
Κατέθεσε στη συνέχεια την εξής πρόταση:
«Τα Βαρώσια θα πρέπει να ανοίξουν για εγκατάσταση των παλαιών ιδιοκτητών κάτω από τουρκική διοίκηση υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.
»Τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ στην περιοχή θα πρέπει να παγοποιηθούν.
»Να αναγνωριστεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας για διάρκεια ενός χρόνου.
»Στο τέλος αυτής της περιόδου για όσες περιουσίες δεν θα έχουν αιτήσεις για εγκατάσταση θα πρέπει να βγουν προς πώληση μέσα από διαφανείς διαδικασίες.
»Τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της επιτροπής ακινήτων περιουσιών».
Ο Αρικλί θεωρεί πως άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσιών υπό αυτούς τους όρους δεν είναι αντίθετο με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως για την ανοικοδόμηση της πόλης θα χρειαστούν γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια παράλληλη κίνηση η οργάνωση «εμπάργκο» υποστήριξε όπως ανοίξει η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων προκειμένου να χρησιμοποιείται και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.
Η ίδια οργάνωση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση κάτω από τον τίτλο «ο δρόμος για τις περιουσίες στην Κύπρο και η σωτηρία από τα πολιτικά εμπόδια».
Η συγκεκριμένη οργάνωση υποστηρίζει πως αγωνίζεται για την «κατάργηση των εμπάργκο» που έχουν -κατά τους ισχυρισμούς της- επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι του ανοίγματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου άρχισε να συζητείται και να προβάλλεται από τον τουρκοκυπριακό Τύπο ευθύς μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα και τις συνομιλίες που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Την ίδια ώρα ο Σερντάρ Ντενκτάς (πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος στα κατεχόμενα) έκανε λόγο για μονομερείς κινήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά αντίστοιχη με εκείνη του 2003, όταν είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα.