Ο Πάνος Καμμένος άφησε για λίγο στην άκρη την πολιτική επικαιρότητα και μίλησε μόνο για θέματα Γεωπολιτικού και Αμυντικού ενδιαφέροντος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα Think News, αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις, στην Τουρκία στην αμυντική πολιτική και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ είναι από τις ισχυρότερες του κόσμο, μιλώντας για τους γείτονες Τούρκους, είπε πως «σε λίγο καιρό θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της Δύσης και της υπόθαλψης της τρομοκρατίας» ενώ είπε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι κοντά.
Bασικά σημεία της συνέντευξης:
Πολιτική
Δήλωσε βέβαιος πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας και ζήτησε από όλα τα κόμματα να κάνουν την διάκριση μεταξύ του Πάνου Καμμένου ως πολιτικού και της ιδιότητας του ως ΥΕΘΑ.
Για διεθνείς σχέσεις
Θα δομήσουμε με το Ισραήλ την ισχυρότερη αμυντική συμμαχία που έχουν, με την εξαίρεση των ΗΠΑ.
Τονίζει πως οι φίλοι και ομόδοξοι Ρώσοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία με συστήματα τέτοια που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο.
Δηλώνει ικανοποιημένος και ευτυχής για την προοπτική σύσφιξης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω των Τραμπ και Πούτιν και επικροτεί την συμφωνία τους για την Συρία.
Τονίζει πως οι ΗΠΑ ήταν οι μόνες οι οποίες μας βοήθησαν σε δύσκολες εποχές, με το σχέδιο Marshall και τα πλοία Liberty στα οποία στηρίχθηκε η Ελληνική Ναυτιλία.
Ισχυρίζεται πως το μόνο που ζητάνε οι Αμερικανοί από εμάς, είναι να μην πέσει η βοήθεια που μας δίνουν στα χέρια διεφθαρμένων.
Επικροτεί την επιθυμία του Προέδρου Tραμπ για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Μεσόγειο.
Σημειώνει την μοναδική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τον δυνητικό κομβικό της ρόλο, καθώς είναι συνομιλητής του συνόλου των μεγάλων παιχτών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Μια ισχυρή Ελλάδα μπορεί να είναι αρωγός στην επίλυση του Συριακού ζητήματος και να αποτελέσει προπύργιο στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά υπάρχει υστέρηση υλικών μέσων.
Για Τουρκία
Η Τουρκία μετατρέπεται σε Ισλαμική “δημοκρατία” και σε ένα δεύτερο, σουνιτικό, Ιράν. Ζήτημα εβδομάδων ο χαρακτηρισμός των Αδερφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης, γεγονός που θα θέσει την Τουρκία μπροστά σε ένα υπαρξιακό ζήτημα, καθώς φιλοξενεί γραφεία της οργάνωσης στην επικράτεια της.
Σημείωσε πως σύμφωνα με την Αίγυπτο, η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες και ”παράξενα” χρήματα στο έδαφος της, τα οποία κατευθύνονται στα Βαλκάνια.
Δεν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει S-400 και F-35 χωρίς να υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Συμμαχίας. Διερωτάται πως εάν το πραξικόπημα το έκαναν ακραίοι ισλαμιστές ποιος θα τους σταματούσε να στρέψουν τα υπερσύγχρονα Τουρκικά μέσα εναντίον της Δύσης.
Οι Τουρκικές Ε.Δ. έχουν πολύ χαμηλό ηθικό μετά από το πραξικόπημα ενώ το ηθικό των Ελληνικών Ε.Δ. είναι ακμαιότατο.
Αμυντική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας
Σχετικά με την αντιβαλλιστική ασπίδα των ΗΠΑ πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ βόρειου και νότιου τομέα. Στον νότιο τομέα, που αφορά την Ελλάδα, η απειλή είναι τρομοκρατική. Τονίζει πως η Έλλάδα είναι αυτή που προστάτευσε την Δύση από την επίθεση της Ανατολής πριν απο χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Υπήρξαν αντιδράσεις απο την ανθρώπινη συμπεριφορά της Κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες. Όντας εκτός του στόχαστρου τη Ισλαμιστικής τρομοκρατίας η στρατηγική απόφαση δικαιώνεται ακόμα και στο επιπεδο ασφάλειας, πέραν του ανθρωπιστικού.
Για εξοπλιστικά
Δηλώνει πως οι διαθεσιμότητες μας είναι καλύτερες απο όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και πως ζητήθηκε από την Γαλλίδα ΥΕΘΑ να μειωθεί το κόστος των εξοπλισμών. Είμαστε σε αναμονή της αναδιαπραγμάτευσης. Χρειαζόμαστε και άλλα Mirage και με ανταλλαγή υλικών που δεν χρειαζόμαστε μπορούμε να το καταφέρουμε.
Η Π.Α. πρέπει να εκσυγκχρονιστεί. Η αναβάθμιση των F-16 θα λάβει την έγκριση τη Βουλής, του ΚΥΣΕΑ και του ΑΣΣ. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε μπει στην επόμενη φάση.
Πυραυλική οχύρωση της χώρας: Προχωράει το follow on support για τους S-300 δίνοντας μας υψηλές επιχειρησιακές διαθεσιμότητες. Τα Patriot αναβαθμίζουν το λογισμικό τους. Εάν η Τουρκία αγοράσει S400 όμως αλλάζουν τα δεδομένα. Τονίζει πως οι φίλοι και ομόδοξοι Ρώσοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία με συστήματα τέτοια που θα ανατρέψουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Είμαστε σε επαφή και με εκείνους.
Χρειάζεται αναβάθμιση για το Π.Ν. καθώς το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά. Τα υποβρύχια μας είναι υπερόπλα και η ισορροπία δεν θα ανατραπεί μέχρι την απόκτηση των F35 απο την Τουρκία.
Το πρώτο P3 παραδίδεται μέχρι το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα πολύ σύντομα. Η αδυναμία να έχουμε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας βοηθούσε την Τουρκία να εισέρχεται στο Αιγαίο. Μέσω του προγράμματος θα πάρει μπρος και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Τα NH90 ήταν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα μέσω του οποίου δόθηκαν μίζες. Τόνισε πως οι προκάτοχοι του έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες καθώς έχουν υπογράψει διευκολύνσεις προς όφελος της εταιρείας.
Αμυντική Βιομηχανία
Υποστηρίζει πως δεν έχουμε λόγο να διατηρούμε ζημιογόνες κρατικές εταιρείες αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μη ζημιογόνα αμυντική βιομηχανία. Το φυλάκιο της Παναγιάς έχει ρεύμα απο μια εφεύρεση μέσω ηλιακής ενέργειας – γεννήτριας και αιολικής ενέργειας. Τα ΕΑΣ έχουν ικανά συμβόλαια για τα επόμενα χρόνια.
• Πρέπει να αναπτυχθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Όλες οι άλλες λύσεις είναι εφήμερες. Το βασικό είναι οι συνέργειες και για αυτό σε όλα τα ταξίδια του ως ΥΕΘΑ τον συνοδεύουν όλες οι εγχώριες εταιρείες.
Ένοπλες Δυνάμεις
Προχωράει η αναδιοργάνωση του Στρατού με νέα δομή. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονάδες σε περιοχές που δεν απειλούνται. Θα αναλάβει το πολιτικό κόστος.
• Το σύστημα των μεταθέσεων είναι άδικο. Υπάρχουν θέματα με τις συνυπηρετήσεις και την βαθμολογική εξέλιξη. Πρέπει να κοιτάξουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ που προβλέπεται η θέση του Αρχηγού των Υπαξιωματικών.
• Εξετάζεται η αλλαγή των σχηματισμών των Ειδικών Δυνάμεων.
• Αναθεωρείται η Υπηρεσία συλλογής πληροφοριών των Ε.Δ. και καθώς η Ελλάδα είναι ευαίσθητη σε τέτέοια θέματα δεν προτιθέται να συμπεριληφθεί στην ΠΕΑ η πρόβλεψη για εμπλοκή των Ε.Δ. σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.
• Δημιουργούνται οικίες για Υπαξιωματικούς και ΕΠΟΠ σε όλη την παραμεθόριο και αργότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.