Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Γεωργίου, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, Μνημόνιο,
Με την κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Ένταση επικράτησε όταν η ίδια υποστήριξε πως από τα λίγα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της… το έλλειμμα το 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%. Τότε το ακροατήριο άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει: «Προδότες, κρεμάλα στο Σύνταγμα, όλοι μέσα».
H παραπομπή Γεωργίου σε δίκη θεωρείται ενδεικτική της ανάπτυξης του «αντιμνημονιακού» ρεύματος στην Ελλάδα της κρίσης. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη το 2011 με αφορμή τις καταγγελίες που είχε κάνει η πανεπιστημιακός, η οποία έκανε λόγο για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Στην κατάθεσή της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος». Όσον αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής ιδιότητας στο ΔΝΤ, η κ. Γεωργαντά διερωτήθηκε:
«Έχει διαφορά αν το κάνεις για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού».
Στη συνέχεια η κ.Γεωργαντά κατέθεσε: «Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας».
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμη πρώην στελέχη του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Ιουλίου.