Εν αναμονή της άφιξης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και με την αποκάλυψη του πλαισίου που κατέθεσε με τα συμπεράσματά του, άρχισαν ήδη να διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις και ενστάσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως μεταδίδει η “Καθημερινή της Κύπρου”.
Όπως ενημερώνεται η “Καθημερινή” κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το γραπτό πλαίσιο των συμπερασμάτων του Αντόνιο Γκουτέρες, είναι σαφώς διαφοροποιημένο από τα όσα συζητήθηκαν κατά την εκεί παρουσία του, ρίχνοντας την ευθύνη στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος και ανέλαβε τη συγγραφή του.
Η εν λόγω τοποθέτηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος του υπενθύμισε πως κατά τη συνεδρία της Παρασκευής χαρακτήριζε ιδιαίτερα θετικά τα συμπεράσματα Γκουτέρες.
Έντονες αντιδράσεις άρχισαν να διαφαίνονται και στο στρατόπεδο του ενδιάμεσου χώρου με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να έχει ήδη προτρέψει τον Πρόεδρο να μη δεχτεί το εν λόγω πλαίσιο καθώς θα δεσμεύσει την πλευρά μας.
Ήδη ξεκινούν οι επικρίσεις καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για προχειρότητα, σύγχυση και αναξιοπιστία.
Ερωτήματα
Όπως εκτιμούν κομματικές πηγές, το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μία ενδιάμεση λύση που ικανοποιεί την τουρκική πλευρά αλλά αφήνει ασάφειες σε ο,τι αφορά τη δική μας πλευρά.
Σύμφωνα με κύκλους του ενδιάμεσου χώρου, που επικαλείται η “Καθημερινή της Κύπρου”, εγείρεται το ερώτημα για ποιο λόγο η πλευρά μας δέχεται τις πιέσεις για άφιξη των πρωθυπουργών από τη στιγμή που τα συμπεράσματα δεν είναι δεσμευτικά, ενώ παράλληλα διερωτούνται τι θα κάνει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα από τη στιγμή που υπάρχει τόσο χάσμα στο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Όπως εκτιμούν, η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να αφήνει για ακόμη μία φορά εκτεθειμένη την Ελλάδα στο ζήτημα άφιξης των πρωθυπουργών, γράφει η “Καθημερινή της Κύπρου”.