Ο στρατός των Φιλιππίνων γνωστοποίησε ότι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αποχώρησαν από ένα δημοτικό σχολείο που είχαν καταλάβει στον νότο της χώρας, αφήνοντας πίσω τους 31 ομήρους που κρατούσαν, μεταξύ αυτών 12 παιδιά, χωρίς να τραυματίσουν κανέναν, έπειτα από σφοδρές ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στο περιστατικό που σημειώθηκε στην πόλη Πιγκαουαγιάν, που βρίσκεται σε απόσταση 190 χιλιομέτρων νότια της πόλης Μαράουι, όπου μαίνονται, για πέμπτη εβδομάδα, οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των μουσουλμάνων εξτρεμιστών που υποστηρίζουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Ο εχθρός υποχώρησε ατάκτως, αφήνοντας πίσω του 31 ομήρους, μεταξύ αυτών 12 παιδιά» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο ταξίαρχος Ρεστιτούτο Παντίγια.
Ο αξιωματικός επισήμανε ότι 20 άμαχοι που είχαν παγιδευτεί μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών επίσης διασώθηκαν.
Περίπου 20 κάτοικοι των γύρω σπιτιών κρατήθηκαν όμηροι, πάντως κανένας δεν ήταν μαθητής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντόνιο Μαγκάντο, εκπρόσωπος Τύπου της περιφέρειας για θέματα εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Αρχικά, περίπου 100 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμιστές Μαχητές της Ελευθερίας Μπανγκσαμόρο (BIFF), η οποία πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, επιτέθηκαν την αυγή σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο.
Λίγο μετά οι περισσότεροι εξ αυτών αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση.
Ωστόσο περίπου 30 τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του σχολείου, χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, ανακοίνωσε ο στρατός.
«Βρίσκονται στο σχολείο και κρατούν ομήρους πολίτες. Τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες» είχε δηλώσει νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Αρβίν Εντσινάς, εκπρόσωπος Τύπου της μονάδας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς περιμετρικά του κτιρίου.
Η Αστυνομία ανέφερε από την πλευρά της ότι περίπου 300 ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο νωρίτερα σήμερα.
Ο Ρεστιτούτο Παντίγια, εντούτοις, διευκρίνισε αργότερα ότι μονάχα 50 τζιχαντιστές εμπλέκονταν στο περιστατικό.
Αρχικά, δεν ήταν σαφές στους αξιωματικούς του στρατού εάν οι τζιχαντιστές είχαν πάρει μαζί τους ομήρους και εάν μεταξύ αυτών βρίσκονταν παιδιά.
Οι ιθύνοντες της κοινότητας κλήθηκαν να βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση των ομήρων, σύμφωνα με τον Παντίγια.
Το περιστατικό «έληξε…. ωστόσο βρισκόμαστε σε επιφυλακή διότι ενδέχεται να διαπράξουν κι άλλες επιθέσεις» τόνισε ο Παντίγια.
Ο Αμπού Μίσρι Μάμα, εκπρόσωπος Τύπου των τζιχαντιστών της BIFF, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι τζιχαντιστές μετέφεραν τους πολίτες σε ασφαλές μέρος, μακριά από τις μάχες που εκτυλίσσονταν, και δεν σκόπευαν να τους κρατήσουν ομήρους.
Ερωτηθείς νωρίτερα εάν θα τους απελευθέρωναν, ο Μάμα απάντησε: «Ναι, δεν είμαστε απαγωγείς».
Αυτή η επίθεση σημειώθηκε στο Πιγκαγουαγιάν, μια αγροτική περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από το Μαράουι, στη νήσο Μιντανάο.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ισλάμ στις Φιλιππίνες
«Μόρο» ονομάζονται οι μουσουλμάνοι των Φιλιππίνων και αποτελούν το 5,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το Ισλάμ στις Φιλιππίνες έφτασε τον 13ο αιώνα από ιμάμηδες που ξεκίνησαν από τον Περσικό Κόλπο.
«Μόρο» τους «βάφτισαν» οι Ισπανοί, όταν οι Φιλιππίνες ήταν αποικία τους, από την ισπανική λέξη «Μουρ» που σημαίνει «Μαυριτανοί».
Οι ηγέτες των Μόρο κήρυξαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους συμπατριώτες με τους ρωμαιοκαθολικούς Φιλιππινέζους και ότι αποτελούν άλλο έθνος, διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.
Οι μουσουλμάνοι Φιλιππινέζοι, οι Μόρο, κατοικούν στις νότιες Φιλιππίνες, στα νησιά Μιντανάο, Σούλου και Παλαουάν.
Στα νησιά αυτά είχαν δημιουργηθεί δύο σουλτανάτα, του Μακουιντανάο (1500–1888) και του Σούλου (1405–1915).
Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νότου πολέμησαν τόσο τους Ισπανούς αποικιοκράτες όσο και τους Αμερικανούς όταν έκαναν τις Φιλιππίνες αποικία τους.
Σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση των Φιλιππίνων.
Στις Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 έχει πατήσει πόδι και η Αλ Κάιντα ενώ από το 2014 η τοπική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Αμπού Σαγιάφ έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης εξαιτίας των δυτικών τουριστών που έχει απαγάγει και αποκεφαλίσει όταν δεν της πληρώθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.