Στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταθέτει για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο στο Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης.
Ο κ. Μαρτίνης αναμένεται σήμερα να καταθέσει λεπτομέρειες για τις καταγγελίες που προέβη στην πρώτη του κατάθεση εναντίον πολιτικών προσώπων ενώ έχει ζητήσει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τους πρώην υπουργούς Υγείας.
Την ίδια ώρα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επεισοδιακά, με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να δημιουργούν ένα μικρό… χάος μέσα στην Επιτροπή, επιχειρώντας να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Μαρτίνης είναι αναξιόπιστος μάρτυρας και δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη της Επιτροπής τα όσα καταθέτει.
“Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε τόσο καλά για να τα πάρει όλα ο Βγενόπουλος» είχε πει χαρακτηριστικά στην προηγούμενη, πρώτη συνεδρίαση.
Με ένταση ξεκίνησε η Επιτροπή
Η ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο και στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά. «Να ανοίξουν οι λογαριασμοί», φώναζε ο ανεξάρτητος βουλευτής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρενέβη λέγοντας: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ μη διακόπτετε! Να ζητάτε το λόγο για να τον πάρετε». Με τον Γεωργαντά να απαντάει στον κ. Νικολόπουλο: «Ξέρουμε όλοι τι κάνεις εδώ μέσα! Άστο τώρα».
Μάλιστα ο Ανδρέας Μαρτίνης απάντησε στον κ. Γεωργαντά λέγοντας: «Προσωπική διευκρίνιση σε κάτι που με εμέμφθη ο κ. Γεωργαντάς. Ότι αναγγέλθηκα για αμοιβές στο πλειστηριασμό. Εκτός από Προέδρος ήμουν και διευθυντής της …υπηρεσίας επί μισθώ. Ανέθεσα στον κ. Ανδρεουλάκο να κάνει τα δέοντα. Και ανεγκέλθη για το ποσό αυτό. Όταν μου είπαν πως μια προσφυγή δική μου θα καθυστερούσε τη δική τους διεκδίκηση απεσύρθην και δεν έκανα δικαστήριο, γι’ αυτό. Από το 2011, τότε που άρχισε να φαίνεται τι σχεδιάζεται και που βαδίζει το Ντυνάν, τα οικονομικά ήταν χάλια. Από το 11’ αρνήθηκα την αποζημίωση και θέλω να διευκρινιστεί αν τα υπόλοιπα μέλη έκαναν το ίδιο».
Νωρίτερα, για CD με 17.000 έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή που διερευνά σκάνδαλα πολιτικών για καταπολέμηση διαφθοράς! Στείλατε έγγραφο στον κ. Τσιρώνη και μας απάντησε ότι είναι στην οικονομική αστυνομία. Και πιθανολογούμε ότι θα έρθει άμεσα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους επαλήθευση θα κάνει η οικονομική αστυνομία; Αν είναι υπαρκτά πρόσωπα; Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο ανακριτή αλλά φοβάμαι ότι θα έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση».
Επίσης ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε πως: «Κατατέθηκαν από εργαζόμενους τέσσερις ομάδες εγγράφων. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται στο αν ή όχι ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού με Βγενόπουλο πληρώθηκαν! Λένε ότι δεν εξοφλήθηκαν. Και μια επιστολή διαμαρτυρίας στο Σαμαρά για τα ζητήματα αυτά». «Υπάρχει φάκελος για την Υγεία και αφορά σε εργοστάσιο που κατασκευάστηκε για κλασματοποίηση αίματος. Ετοιμάστηκε αλλά δεν μπήκε ποτέ στη πρίζα. Πρέπει να δούμε τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε. Είναι στα Μελίσσια. Να δούμε αν υπάρχει οσμή σκανδάλου», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Εύη Χριστοφιλοπούλου πήρε τον λόγο και είπε: «Από τη πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει ότι η εξεταστική δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια και μικροκομματικούς σκοπούς! Σκανδαλοθηρικό σόου σε εφημερίδες που πρόσκεινται στη κυβέρνηση για να πάει αλλού η συζήτηση και να μην ασχοληθούμε με διαπραγμάτευση. Δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις αμέσως μετά. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη μισή κατάθεση ενός υπόδικου που φέρεται να έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο Ερρίκος Ντυνάν. Καταγγέλλουμε μεθοδεύσεις και λέμε από πλευρά μας ότι θα καταθέσουμε έκθεση Λιαρόπουλου. Για το σόου θα πρέπει να δούμε εξέταση εργαζομένων και υπουργών».
Ο Γιώργος Λαμπρούδης από την πλευρά του ΚΚΕ τόνισε πως: «Αν κάτι επιβεβαιώνεται και με το Ντυνάν είναι πως αν δεν φύγει το κριτήριο του κέρδους και δεν κοινωνικοποιηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία και η διαφθορά. Η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν οι δημόσιες ομάδες εξαρτώνται από επιχειρηματικούς ομίλους και τράπεζες, το κυνήγι του κέρδους είναι το θερμοκήπιο αναπαραγωγής φαινομένων διαφθοράς». «Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια από την αρχή του Ντυνάν και σε ότι αφορά τη τύχη του, το δρόμο δηλαδή που θα ακολουθηθεί αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του με τα ΣΔΙΤ. Αλλά και με αφορμή τις τροπολογίες που κατατέθηκαν προηγούμενα χρόνια στη Βουλή. Προτείναμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο από κρατικό προσωπικό, να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογράμμισε.