Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλήξει τουλάχιστον 200 στόχους σε 39 χώρες

Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις έχουν πλήξει τουλάχιστον 200 στόχους σε 39 χώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις τα πρόσφατα χρόνια που έχουν πλήξει τουλάχιστον 200 στόχους σε 39 χώρες, ανάμεσά τους το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη και στελέχη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η έρευνα του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκάλυψε την ύπαρξη «εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνο-κατασκοπείας εναντίον κυβερνητικών, οικονομικών, στρατιωτικών στόχων και άλλων της κοινωνίας των πολιτών», τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, Ρόναλντ Ντέιμπερτ.

Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, η κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα και η εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά την διάρκεια των αμερικανικών προεκλογικών εκλογών αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Οι ερευνητές του Citizen Lab σημειώνουν ότι οι εκστρατείες αυτές στοχεύουν επίσης δημοσιογράφους, ερευνητές, αντιπάλους και ακτιβιστές.
Ανάμεσα στους στόχους ήταν ένας πρώην Ρώσος πρωθυπουργός και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι, τουλάχιστον 28 μέλη κυβερνήσεων, πρέσβεις, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων ενέργειας.

Τον Οκτώβριο του 2016 χάκερς επιδίωξαν να δυσφημίζουν τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, διαχέοντας πληροφορίες ότι συνεργάζεται με μια κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάττερ που αρθρογραφεί τακτικά για υποθέσεις διαφθοράς στην Ρωσία έχει αποτελέσει στόχος αυτών των εκστρατειών. Όπως σημειώνεται, οι ρωσικές εκστρατείες ακολουθούν την μέθοδο του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που επιτρέπει στην Μόσχα να συλλέγει δεδομένα από άτομα που έχει θέσει στο στόχαστρό της, τα οποία έπειτα διαδίδονται σε ένα μείγμα γνήσιων και ψευδών πληροφοριών με αποτέλεσμα τη πρόκληση σύγχυσης, τόνισε ο Ντέιμπερτ.

«Η Ρωσία έχει μακρά εμπειρία σε αυτό που αποκαλείται παραπληροφόρηση, που ανάγεται στην σοβιετική περίοδο», είπε. «Οι διαρροές αυτές φυτεύουν ψεύδη σε ένα δάσος γεγονότων σε μια απόπειρα να τα καταστήσουν αξιόπιστα με την βοήθεια γνήσιων και κλεμμένων εγγράφων», τόνισε ο ερευνητής του εργαστηρίου Τζον Σκοτ Ράιλτον, συμπληρώνοντας πως αποτελούν μια νέα πρόκληση για την κοινή γνώμη.

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν αυτές τις εκστρατείες με οποιαδήποτε ρωσική υπηρεσία. Όπως σημείωσαν όμως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πίσω από τις εκστρατείες αυτές βρίσκεται η ρωσική οργάνωση κυβερνοπειρατών APT28 ή αλλιώς Fancy Bear. «Περιμένουμε να δούμε πολλές περισσότερες τέτοιες διαρροές», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η σύζυγος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Άσμα, καταθέτει αίτηση διαζυγίου

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr