Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση

Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει αλλά κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση”, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στο πλαίσιο του σημερινού βιομηχανικού φόρουμ.

Όπως υπογράμμισε, για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης της χώρας το υπουργείο Οικονομίας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί πλέγμα δράσεων για την αξιοποίηση της συσσωρευμένης αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

«Τα στοιχεία μαρτυρούν τη συσσωρευμένη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Τον Φεβρουάριο είχαμε μεγάλη αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι, του όγκου των πωλήσεων στο λιανεμπόριο. Γεγονός που δείχνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτει. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι εξαγωγές (πλην καυσίμων) που το πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016», επεσήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε, ακόμα πιο σημαντική εμφανίζεται η αύξηση της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής καθώς αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάρτιο και κατά 5,5% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2016.

«Συνολικά, τα στοιχεία αυτά δείχνουν όχι μόνο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον σταδιακό αναπροσανατολισμό της στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της παραγωγής προϊόντων ικανών να σταθούν στο απαιτητικό διεθνές πλαίσιο» είπε ο υπουργός.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι πρέπει αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δανειστές προσθέτοντας ότι εκλογικές σκοπιμότητες και διαφωνίες μεταξύ τους κρατούν σε ομηρία τη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η ευθύνη τώρα είναι στη μεριά των θεσμών. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ήδη κλείσει – εμείς υλοποιήσαμε πλήρως τα συμφωνηθέντα – και τώρα έπρεπε να συζητάμε τα μέτρα της οριστικής διευθέτησης του χρέους. Δεν μπορούν εκλογικές σκοπιμότητες ή διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, να κρατάνε αιχμάλωτη μία ολόκληρη χώρα και να υπονομεύουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το παραγωγικό μοντέλο

“Η κυβέρνηση υλοποιεί μία στρατηγική που στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την παραγωγική ανάταξη της χώρας, με άξονες την τεχνολογική αναβάθμιση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Από τις συνεργασίες και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων στις αγορές, ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας και οικονομίας κλίμακας που θα μπορούν να σταθούν στο ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο. Επίσης υπάρχουν δράσεις για την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και που τα προηγούμενα χρόνια έφευγε μαζικά στο εξωτερικό”.

Στο σχεδιασμό αυτό όπως τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης αναντικατάστατο ρόλο παίζει η βιομηχανία.

Ωστόσο, σημείωσε, “μία από τις δομικές αιτίες της κρίσης είναι και η μεγάλη αποβιομηχάνιση που υπέστη η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες καθώς ολόκληροι κλάδοι της βιομηχανικής παραγωγής είτε έκλεισαν εξολοκλήρου, είτε συρρικνώθηκαν δραματικά, είτε μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό”.

«Η μείωση ήταν δυσανάλογα μεγάλη και οφείλεται κυρίως στις αποτυχημένες πολιτικές, την απουσία βιομηχανικής στρατηγικής και τις κοντόφθαλμες λογικές, τόσο από τη μεριά του κράτους όσο και από μέρος του επιχειρηματικού κόσμου» είπε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στην προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης αυτής το υπουργείο Οικονομίας προωθεί δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη βιομηχανία-μεταποίηση, που εστιάζουν στους εξής στόχους:

– Στη δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων, ιδίως των δυναμικών ΜμΕ,

– Στην υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές,

– Στην ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέες παραγωγικές διαδικασίες, μέσω οριζόντιων κινήτρων,

– Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της έξυπνης βιομηχανίας (smart industry),

– Στη βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Επίσης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ τρέχουν ήδη 4 προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μια σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έρχονται να πλαισιώσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να διοχετεύσουν επιπλέον πόρους στη οικονομία.

Τέλος ανέφερε ότι η ανάκαμψη της βιομηχανίας δεν μπορεί να έρθει μέσα από λογικές διαρκούς μείωσης των μισθών και υποβάθμισης της εργασίας.

«Ανταγωνιστικότητα που βασίζεται στη συνεχή μείωση του μισθολογικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων, στη λογική της κούρσας προς τον πάτο, όπως θέλει η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά βιώσιμη» όπως είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Ισλανδία: Λιγότερες ώρες και ημέρες εργασίας, χωρίς περικοπές μισθών, εκτόξευσαν την οικονομία

Μανιφέστο Τσίπρα: Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα – Λύσεις από τα αριστερά

Κασσελάκης: Θα είμαι υποψήφιος στην Κεντροαριστερά ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr