Έντονη κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί ο διεθνής Τύπος, για τη χθεσινή απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση των 7 δισεκ. ευρώ έως τον Ιούλιο.
«Η Ελλάδα: πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης κι ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζει στην εναρκτήρια παράγραφό της το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο».
Στο άρθρο της, η συντάκτρια Σεσίλ Ντικουρτιέ τονίζει με αυστηρό ύφος το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως «μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών».
«Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου», απποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο.
Μάλιστα, η αρθρογράφος τονίζει πως «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε εξάλλου πρόσφατα ένα «συνολικό» νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές επιτάσσουν, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια νέα μείωση –την δέκατη τρίτη!—των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010..αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες».
«Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μίας διελκυνστίδας που τους ξεπερνά», σημειώνει η Ντικουρτιέ, υπενθυμίζοντας τις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.
«Αυτό που είναι φρικτό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, έχοντας ‘τραβήξει’ από αυτό μόλις 30 δισ. από τα 86 δισ. που διατίθενται στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας. Χωρίς να υπολογίζεται πως, λήγοντας σε βραχύτερο χρονικό ορίζοντα, τα δάνεια τούτα κοστίζουν περισσότερο στην Ελλάδα από εκείνα που της χορηγούν οι η ΕΚΤ, η ο EMS”.
Από την πλευρά της η ισπανική El Pais στο άρθρο του συντάκτη της Κλαούδι Πέρεθ από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Το Eurogroup ναυάγησε ξανά στη διάσωση της Ελλάδας», τονίζει πως ξανάρχισε μία «νέα δόση σασπένς για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup απέτυχε τη Δευτέρα για μία πολλοστή φορά να αποταμιεύσει την διάσωση».
«Η πολιτική συμφωνία μεταξύ θεσμών κι Αθήνας είναι έτοιμη, έπειτα από τη νέα δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην στέλνει λεφτά στην Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.
«Μετά τρία προγράμματα διάσωσης και 200 δισεκ. ευρώ, η ελληνική κρίση έχει εντρυφήσει σε όλα τα λογοτεχνικά γένη και τις υποκατηγορίες τους: την κωμωδία, τη φάρσα, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό και τη ρεαλιστική νουβέλα, τις επιφυλλίδες –με πρωταγωνιστή τον σεξπηρικό ηθοποιό Γιάννη Βαρουφάκη—το χρονογράφημα, την επωδό. Αλλά σχεδόν πάντοτε δεσπόζουν το δράμα και το σασπένς: χθες βράδυ οι υπουργοί στο Eurogroup απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να ξεπαγώσουν τα κονδύλια», επισημαίνει εμφατικά ο Πέρεθ.
Ο ίδιος σημειώνει πως «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μία χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της από το 2010 και που έχει επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και χρέους ισάξια με αυτά μίας πολεμικής περιόδου». Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «η Αθήνα έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος με την πολλοστή περικοπή συντάξεων και αυξήσεων φόρων ίσων του 2% του ΑΕΠ, μαζύ με άλλες μεταρρυθμίσεις. Σε ανταπόδοση, ο Τσίπρας ανέμενε κάτι παραπάνω από μία απλή χειρονομία από τους άλλους εταίρους».
«Αλλά στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα. Το Βερολίνο πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα (πριν την αποπληρωμή των επιτοκίων) του 3,5% του ΑΕΠέως το 2022 και να συνεχίσει με πλεονάσματα 2% έως το 2060, κάτι που το ΔΝΤ βλέπει πως είναι αδύνατο», προσθέτει ο ίδιος συντάκτης της El Pais,καταλήγοτας:
«Το Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει την μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε πιστώσεις από τον ΕΜS προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια».
«Αυτό άλλωστε αποτελεί πάντοτε τον λεγόμενο ‘λαιμό του μπουκαλιού’: να πεισθεί η Γερμανία όποτε ο λόγος έρχεται στα χρήματα, με τη δόση εκείνη δράματος και σασπένς που αξίζουν σε μία ελληνική τραγωδία», καταλήγει το άρθρο της El Pais.
Γερμανικός Τύπος
«Ουδείς λόγος για τα χρέη» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην Tageszeitung.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει» γράφει χαρακτηριστικά η TAZ, παίρνοντας αφορμή από τη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον νέο Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ στο Βερολίνο, κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, ωστόσο οι πολιτικές αβρότητες κάλυψαν μόνο φευγαλέα μια θεμελιώδη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Β. Σόιμπλε από τη μια πλευρά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού υπ. Εξ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την άλλη πλευρά.
Οι δύο τελευταίοι ζητούν μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική εντολή”.
Κλείνοντας η TAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση Σόιμπλε:
«Εάν παραμείνει στη δική του απόλυτη θέση, τα περιθώρια θα στενέψουν για την Ελλάδα. Διότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως φρέσκο χρήμα. Τον Ιούλιο πρέπει να εξοφλήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως μέχρι τότε, η Αθήνα θα χρεοκοπήσει».
Στη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ αναφέρεται και η Suddeutsche Zeitung σε άρθρο στην πρώτη σελίδα της με τίτλο «Η Γαλλία ζητά από τον Σόιμπλε βοήθεια για την Ελλάδα».
Όπως συνοψίζει το άρθρο «ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ ζητά συμβιβασμό, εντούτοις ο Γερμανός ομόλογός του απορρίπτει κατηγορηματικά μια διαγραφή χρεών».
Παρά την προσπάθεια του Μπρουνό Λεμέρ να φανεί αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και μια λύση «που θα ησυχάσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές», ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου το αίτημα για επιπρόσθετες ελαφρύνσεις πριν το καλοκαίρι του 2018.
Όπως αναφέρει η SZ τα λόγια του Σόιμπλε «βρήκαν απήχηση στον βαυαρό συνάδελφό του από το CSU Mάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι “ένα κούρεμα χρέους δεν βοηθά κανέναν. Απαιτεί θάρρος από τον Γκάμπριελ να υποστηρίζει ότι δεν θέλει μείωση φόρων στη Γερμανία, αλλά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα”».
Την επίμονη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη γενική τάση στην Ευρώπη και διεθνώς σχολιάζει η γερμανική Welt.
«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο.
Ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμονη και πάγια θέση του γερμανού υπ. Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε (CDU) να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας» σημειώνει η Welt.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη σταθερή θέση του ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα από την απομείωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους αλλά και την εμμονή Σόιμπλε ως προς την απόρριψη των όποιων ελαφρύνσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, συμπληρώνοντας:
«Ο Σόιμπλε προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες της Αθήνας. Δεν διαθέτει καμία εντολή να μιλά για μέτρα, που θα αντιστοιχούσαν σε ένα τέταρτο πρόγραμμα».