«Η επίτευξη της συμφωνίας ήταν άκρως αναγκαία για την οικονομία και την αγορά και με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται η περίπτωση εξόδου της χώρας από τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Το κυριότερο, δημιουργείται ένα θετικό κλίμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που μπορεί να συμβάλει με τις κατάλληλες συνθήκες στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Κατά τον κ. Μίχαλο, το μεγάλο ζητούμενο μετά την επίτευξη της συμφωνίας είναι το πώς θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και σε αυτό το επίπεδο «θα πρέπει να συμπράξουν φορείς και το πολιτικό σύστημα της χώρας, και όχι μόνο η κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος βαθμός συναίνεσης και συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα μπροστά».
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για μια τουριστική χρονιά-ρεκόρ, ο κ. Μίχαλος επισήμανε: «Πράγματι το τουριστικό προϊόν, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, πιστεύω πως βρίσκεται -με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των προκρατήσεων- μπροστά σε μια χρονιά-ρεκόρ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόλυτη χρονιά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ήταν το 2007, που φαίνεται πως φέτος θα το ξεπεράσουμε.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε και σε εκτιμήσεις που του μετέφεραν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου από τις ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πολύ μεγάλη αύξηση αφίξεων και ενδεχόμενο ρεκόρ τουριστών ιδιαίτερα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου» από τη συγκεκριμένη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επισήμανε ακόμη το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «μόνο ένα γραφείο έχει πλάνο 700 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις για τις οποίες έχουν κλείσει και οι φάκελοι».
«Θεωρώ ότι αυτές οι προθέσεις που υπήρχαν, αλλά και οι ολοκληρωμένοι φάκελοι που έχουν δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, με πιλότο το τουριστικό προϊόν, θα προχωρήσουν» τόνισε ο κ. Μίχαλος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της ταχείας προώθησης των απαιτούμενων εξελίξεων. «Όχι επιπλέον καθυστερήσεις» είπε χαρακτηριστικά.