Διαβάστε σχετικά για UNESCO, Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO υιοθέτησε την Τρίτη απόφαση η οποία επικρίνει τις ενέργειες του Ισραήλ στην “κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας”, με τους Παλαιστίνιους ηγέτες χαιρετίζοντας την κίνηση ως ένα «βήμα προς τα εμπρός» και «μια νίκη του διεθνούς δικαίου».
Η απόφαση, η οποία χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ «κατεχόμενη» και την κυριαρχία του Ισραήλ στην πόλη «κενή και άκυρη», υποστηρίχθηκε από 22 χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNESCO.
Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και επτά άλλα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν κατά.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλικι χαιρέτισε την απόφαση της UNESCO, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος επέλεξε «να στηρίξει το σωστό μπροστά στην αδικία (του Ισραήλ), την κατοχή και τις παράνομες πολιτικές του».
«Θα υπερασπιστούμε την κληρονομιά και τον πολιτισμό μας, το παρελθόν και το μέλλον μας», τόνισε ο Μάλικι.
Την πρόταση υπέβαλαν προς ψήφιση η Αλγερία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Μαρόκο, το Ομάν, το Κατάρ και το Σουδάν και αναμένεται να επικυρωθεί την Παρασκευή.
Ζητεί από το Ισραήλ, ως «κατεχόμενη δύναμη», να σταματήσει «τις συνεχιζόμενες εκσκαφές, τη δημιουργία σηράγγων, τα έργα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Το κείμενο «υπενθυμίζει όλα τα μέτρα (…) που έχει λάβει το Ισραήλ, μια δύναμη κατοχής, που έχουν αλλοιώσει ή έχουν στόχο να αλλοιώσουν το καθεστώς της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ», κυρίως τον νόμο για την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε την πρωτοβουλία της UNESCO, χαρακτηρίζοντάς της «παράλογη».
«Ο αριθμός των χωρών που υποστήριξαν αυτή την παράλογη απόφαση δεν σταματά να μειώνεται. Πριν έναν χρόνο, 32 χώρες την είχαν στηρίξει, πριν έξι μήνες ο αριθμός τους μειώθηκες στις 26 και αυτή τη φορά δεν είναι περισσότερες από 22», τόνισε ο Νετανιάχου.
«Δεν υπάρχει άλλος λαός για τον οποίο η Ιερουσαλήμ να είναι τόσο ιερή και σημαντική, όσο ο εβραϊκός», υπογράμμισε, κατηγορώντας την UNESCO ότι «αρνείται αυτή την απλή αλήθεια».