Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση σε βάρος ενός Γάλλου ερευνητή ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «δολοφονία» του σχολιάζοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, ανέφερε η τουρκική προεδρία.
Μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά ημέρες στον κόσμο» στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), διατύπωσε την εκτίμηση πως οι προσφυγές που αμφισβητούν τη νίκη, με μικρή διαφορά, του Τούρκου προέδρου κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες παρατυπίες, «δεν θα οδηγήσουν πουθενά επειδή ο Ερντογάν θα φροντίσει να αποκλείσει τα πάντα».
Απαριθμώντας διάφορα πιθανά σενάρια για την Τουρκία, ο Μορό Ντεφάρζ, πρόσθεσε: «είτε θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος είτε θα υπάρξει κάποια άλλη υπόθεση που είναι δύσκολο να την αναφέρουμε, δηλαδή η δολοφονία του».
Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Μορό Ντεφάρζ στην εισαγγελία της Άγκυρας, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Στη μήνυση τα λεγόμενα του Γάλλου ερευνητή χαρακτηρίζονται «υποκίνηση» σε δολοφονία του τούρκου προέδρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την κατάθεση της μήνυσης.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση τέτοιων φασιστικών προσεγγίσεων», είπε.
Μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη με μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Ορισμένα από τα λεγόμενά μου ήταν άγαρμπα και μπορεί να παρερμηνεύθηκαν. Οφείλω να εκφράσω τις βαθιά μου λύπη και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τα πρόσωπα ή τις ομάδας που μπορεί να προσέβαλα», έγραψε.
Ο Καλίν είπε πως αυτή η συγγνώμη «δεν είναι αρκετή» και πως ο Μορό Ντεφάρζ πρέπει να υποστεί «τις νομικές συνέπειες» των λεγομένων του.
«Ενας Γάλλος πρώην διπλωμάτης καλεί ανοικτά για τη δολοφονία του προέδρου Ερντογάν. Το IFRI θα πρέπει να θέσει τέρμα στη συνεργασία μαζί του και να ζητήσει συγγώμη», έγραψε σήμερα από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter μια σύμβουλος του Ερντογάν, η Γκιουλνούρ Αϊμπέτ.
Στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν το «ναι» επικράτησε με μικρή διαφορά.
Η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας απόφασης που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα, υποστηρίζοντας πως μπορεί να ευνόησαν τη νίκη του «ναι».