Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Συνεργασία για το κοινό καλό και την κοινή ευημερία

Κοτζιάς στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Συνεργασία για το κοινό καλό και την κοινή ευημερία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Σε στενή συνεργασία και συντονισμό για την πολιτική διάσταση των διεθνών σχέσεων με όχημα και συνδετικό κρίκο τον Πολιτισμό για την σταθεροποίηση του κόσμου σε μία ασταθή περίοδο”, κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το βήμα του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που διεξάγεται σήμερα Δευτέρα, στο Ζάππειο με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων, στην πλειοψηφία τους υπουργών Εξωτερικών, 10 κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς.

«Είμαστε πολιτισμοί που συνδιαμορφώσαμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, το σημερινό κόσμο. Θέλουμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για την κοινή ευημερία, όχι για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τους άλλους. Αλλά για να κάνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα της ειρήνης που εκπέμπει ο πολιτισμός» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι η κοινή πρόσκληση με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας δεν ήταν τυχαία:

«Έχουμε μία ιδιόμορφη ιστορική σχέση με την Κίνα που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην κατανόηση του κόσμου που ζούμε και που έχουμε το κοινό ερώτημα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία του πολιτισμού μας με τρόπο ωφέλιμο, παραγωγικό για μας και όλους και την ανθρωπότητα».

«Αν βρούμε και αντιληφθούμε» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «αυτό που μας ενώνει θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να προάγουμε την ειρήνη και την συνεργασία στον κόσμο» και μάλιστα «σε μία περίοδο που κυριαρχείται από τις οικονομικές και αρνητικές πολιτικές στην οποία πρέπει να ξεκινήσουμε να προβάλουμε ακόμη πιο έντονα και συντονισμένα και την πολιτιστική διάσταση των διεθνών σχέσεων».

Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι συνδεδεμένη με το έργο του ΟΗΕ και της UNESCO και τις αρχές τους και πρότεινε στο επόμενο Φόρουμ να προσκληθούν και οι δύο αυτοί οργανισμοί.

«Ξεκινάμε» είπε «αυτό το Φόρουμ από την Αθήνα που είναι κατά κάποιο τρόπο και αυτή πρωτεύουσα πολιτισμού. Ξέρουμε ότι στη σύγχρονη εποχή κυριαρχεί η σκληρή ισχύς αλλά τελικά- κι αυτή είναι η γνώμη μου- κερδίζουν εκείνοι που μιλούν με τη γλώσσα της ήπιας ισχύος, εκείνοι που πείθουν και αποτελούν παράδειγμα που στηρίζονται σε αρχές και αξίες και διαθέτουν οράματα. Με άλλα λόγια έχουμε πολιτισμό και με τις δύο τις έννοιες. Πολιτισμό ως τρόπο ζωής, ως δημιουργία αρχών ύπαρξης και πολιτισμό ως δημιουργικό αναπαραγωγικό και ανανεωτικό παράγοντα μορφών και δομών ζωής».

Αναφερόμενος στη σύνδεση των πολιτισμών ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς την ρωμαϊκή αυτοκρατορία αυτή τη μητέρα των πολυεθνικών πολιτικών οντοτήτων που διάχυσε τα δικαιώματα της έννοιας του πολίτη και της διοίκησης σε όλη την Μεσόγειο και παραπέρα. Και δεν θα είχε επιβιώσει ίσως με τον τρόπο που επιβίωσε ο ελληνικός πολιτισμός αν δεν είχε μεταλαμπαδευτεί από τους ανθρώπους του πνεύματος του αραβικού κόσμου. Ενός κόσμου που στις περιοχές που αναπτύχθηκε παρήγαγε σπουδαίους πολιτισμούς. Στην Βαβυλωνία, στη Μεσοποταμία, στην Αίγυπτο και δίπλα τους αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό του αρχαίου Ιράν».

«Ήταν και είναι σπουδαίοι οι πολιτισμοί μας δεν μας ανήκουν όμως, ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα» υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς και εξήγησε την αντίληψη της ελληνικής διπλωματίας:

“Ο πολιτισμός για μας είναι ήπια ισχύς, εξίσου αποτελεσματική κατά τη γνώμη μας με την στρατιωτική υπεροπλία ή την οικονομική ηγεμονία. Γιατί ο πολιτισμός κερδίζει το νου και τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά ακόμα και στον ίδιο τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής χρειαζόμαστε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό πολιτισμό. Χρειαζόμαστε δηλαδή ανεκτικότητα προς τον άλλον, σεβασμό της γνώμης του και της ύπαρξης του, χρειαζόμαστε- και πολλές χώρες το έχουν ξεχάσει- κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού. Παρρησία και σθένος, αντίσταση και ικανότητα μάχης για τα δίκαια και την δικαιοσύνη. Ο πολιτισμός λοιπόν βοηθάει στην ανάπτυξη των σχέσεων βασιζόμενος σε αξίες και αρχές, φέρνει κοντά το διαφορετικό αλλά το φέρνει και ως πλούτο”.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη τρίτη πλευρά του πολιτισμού ως παγκόσμια και οικονομική ισχύ, τη βιομηχανία του πολιτισμού η οποία παράγει θέσεις εργασίας.

«Σκεφτείτε» είπε «την έρευνα και την εκπαίδευση. Το σύγχρονο design, τον τουρισμό που συνδέεται με τις πολιτιστικές κατακτήσεις και αυτά τα τρία στοιχεία του πολιτισμού: Η επικαιρότητα του, η οικονομική του ισχύς, η δυνατότητα να συνδέσει και να σταθεροποιήσει τον κόσμο σε μία άστατη περίοδο συνδέονται και με τις νέες δυνατότητες που φέρνει αυτό που ονομάζουμε 4η βιομηχανική επανάσταση ή 2η εποχή των μηχανών. Συνδέεται και πρέπει να το συνδέσουμε σε αυτό το Φόρουμ με την αξιοποίηση του διαδικτύου, με την ανάπτυξη εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο όπως οι περιηγήσεις σε αρχαία μνημεία, η περιήγηση σε πόλεις μας που έχουν μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Με την αναπαραγωγή ακόμη και αναμνηστικών σε τρισδιάστατες μορφές που μπορούμε να κάνουμε μαζί, από video παιχνίδια μέχρι ταινίες κινηματογράφου, μας δίνουν όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης κοινών αξιών και αρχών. Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε τις διαπολιτισμικές μας σχέσεις με δίκτυα μνημείων και πόλεων».

Ειδικότερα για το σημερινό Φόρουμ ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκε πάνω από ενάμιση χρόνο, σε μία ιδέα που έρχεται από τη δεκαετία του 90 για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

«Αυτό το Φόρουμ» είπε «είναι στοιχείο μιας συγκεκριμένης αντίληψης που έχουμε για τις διεθνείς σχέσεις, ένα στοιχείο για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, όπως είναι αυτή της συνεργασίας των πολιτισμών μας στο πλαίσιο πολλαπλών συνεργασιών σε όλους τους τομείς», ώστε «να διαμορφώσουμε μία ένωση των κρατών».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «είναι στο χέρι όλων μας να παράγεται θετικός πολιτισμός, η θετική ατζέντα στις διεθνείς σχέσεις. Να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας για το καλό, την ειρήνη και την πρόοδο», αποδεικνύοντας ότι «ακόμα και μία χώρα σε βαθιά κρίση, όπως η Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει τον μεγάλο πολιτισμό της για να βγει έξω από αυτήν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Αλαλούμ στο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

«Άδειασαν» τον Μπορέλ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ και συνεχίζουν τον διάλογο με το Ισραήλ

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...