Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διαπραγματεύεται με την Αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία ανάμεσά τους, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του στη Μοσούλη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι.
Ο Αλάουι είπε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή χθες από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε.
«Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη (…) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, και τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Το Ισλαμικό Κράτος ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και αποσχίσθηκε από τη “μαμά” οργάνωση στις αρχές 2014 και ενώ είχε εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία.
Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του παγκόσμιου τζιχάντ, του ιερού πολέμου.
Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το Ισλαμικό Κράτος για τις ακραίες μεθόδους του, ακόμα και για τα μέτρα της Αλ Κάιντα, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά.
Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον Αλάουι.
Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, στο έδαφος της Συρίας.
Ακόμη κι αν το Ισλαμικό Κράτος χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή.
«Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο Αλάουι.
«Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες εν υπνώσει, που θα διασπείρουν το δηλητήριό τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Και στο παρελθόν είχαν γίνει συναντήσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων για να συμμαχήσουν αλλά δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία.
Η Αλ Κάιντα έχει προσκαλέσει στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος σε κοινό αγώνα κατά των “σταυροφόρων”, με τον όρο όμως ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι να πάψει να παριστάνει τον χαλίφη όλων των μουσουλμάνων.
Σε περίπτωση που οι δύο οργανώσεις τα συμφωνήσουν και συμμαχήσουν τότε αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα, όχι μόνο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αλλά σε όλο τον κόσμο, όπου δηλαδή υπάρχουν ένοπλες οργανώσεις ή πυρήνες των τζιχαντιστών.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τις επιθέσεις των δυτικών αλλά είναι πιο ελκυστικό μεταξύ των νέων εξτρεμιστών. Η Αλ Κάιντα από την άλλη βλέπει ότι δεν περνά η μπογιά της, όπως παλιά, όμως έχει καταφέρει να υποστεί απείρως μικρότερες απώλειες από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος “βγήκε μπροστά”.