Με την προσοχή στραμμένη προς Ανατολάς θα περάσουν το Πάσχα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος στη REAL NEWS.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, το δημοψήφισμα στην Τουρκία την Κυριακή του Πάσχα δεν επιτρέπει… σούβλισμα του οβελία και επισκέψεις επισήμων στα στρατόπεδα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και προβλέπεται να είναι διαρκείας αφού η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της για την επομένη του δημοψηφίσματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KANAL 24 ότι την επόμενη εβδομάδα η Τουρκία θα στείλει το νέο πλοίο επιστημονικών ερευνών «ORUC REIS» στη Μεσόγειο για έρευνες!
Ο Τούρκος υπουργός δεν προσδιόρισε σε ποιο σημείο της Μεσογείου πρόκειται να διεξαχθούν οι τουρκικές έρευνες. Αυτό, όπως είναι λογικό, προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες.
Κάθε φορά που κάποιος Τούρκος μιλά για τη Μεσόγειο, στην Αθήνα θυμούνται τη δήλωση Νταβούτογλου για το Καστελόριζο. Όπως είχε πει, είναι ένα νησί… κάπου στη Μεσόγειο.
Οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο την τελευταία εβδομάδα δεν σταμάτησαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσαν τις πολύ μεγάλες ανησυχίες που εξέφραζαν αρκετοί και τις προβλέψεις που γίνονταν για «Μεγάλη Εβδομάδα έντασης» στο Αιγαίο.
Η πιο σοβαρή πρόκληση ήταν η «παρενόχληση» της πτήσης Έλληνα στρατηγού προς το νησί Παναγιά, που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες.
Παρενόχληση που έγινε μέσω ασυρμάτου, με τους Τούρκους να καλούν το ελικόπτερο που μετέφερε τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ στο νησί να αποχωρήσει άμεσα, διότι όπως έλεγαν στο πλήρωμα πετούν σε… τουρκικό εναέριο χώρο.
Υποτίθεται ότι με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί από την εποχή των Παπούλια – Γιλμάζ οι δύο χώρες σταματούν οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο σε περιόδους μεγάλων θρησκευτικών εορτών.
Αυτό γίνεται πλέον σεβαστό μόνο από την Ελλάδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το Πάσχα οι πιλότοι της ελληνικής Π.Α. το πέρασαν μέσα στα αεροσκάφη τους «κυνηγώντας» Τούρκους που πέταγαν διαρκώς πάνω από την Παναγιά!
Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία και το αποτέλεσμά του θα κρίνουν πολλά για τη χώρα, τον Ερντογάν και τα ελληνοτουρκικά.
Αυτό που επισημαίνουν από το Πεντάγωνο είναι πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η τουρκική απειλή για τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο παραμένει ενεργή και σοβαρή.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απλά θα καθορίσει τον χρόνο και ίσως την ένταση της εκδήλωσης προκλήσεων στο Αιγαίο, τη Θράκη ή την Κύπρο.
Το θετικό στοιχείο της συγκυρίας που ζούμε στα ελληνοτουρκικά είναι πως οι εκτιμήσεις για σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του καθεστώτος Ερντογάν είναι πολύ μεγάλα.
Σημαντικό πλήγμα
Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Μηνάγιας ειδικός αναλυτής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά, «η απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 προκάλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στη σκληρή ισχύ (hard power) της χώρας το οποίο εστιάζεται στην αλυσίδα διοικήσεως των ενόπλων δυνάμεων, στις ανάγκες τους σε μόνιμο –επαγγελματικό- προσωπικό, καθώς επίσης και στη θεσμική τους αλλοίωση όσον αφορά τη βούληση και τον δυναμισμό τους.
»Συγχρόνως όμως θα ήταν λάθος να μην επισημανθεί το γεγονός ότι όλα αυτά αποκαθίστανται με σταδιακά αυξανόμενους ρυθμούς».
Η τελευταία επισήμανση του Χ. Μηνάγια έχει σημασία, διαβάζουμε στη REAL NEWS, διότι είναι λάθος να υπάρξει εφησυχασμός από την εικόνα αποδυνάμωσης που παρουσιάζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως λέει ο Χ. Μηνάγιας «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, ως επί το πλείστον, η συγκρότηση, η διάταξη, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουν επηρεασθεί από το πραξικόπημα.
»Παρ’ όλα αυτά, η αποκατάσταση του πλήγματος που αυτές υπέστησαν απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια.
»Φυσικά, η εκτίμηση αυτή δεν αφορά στη δυνατότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση σε περιορισμένο τόπο και χρόνο, αλλά στη δυνατότητά τους να εφαρμόσουν, στο σύνολό τους το δόγμα της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής τους και συγκεκριμένα το δόγμα των 2,5 πολέμων (Ελλάδα, Συρία και ΡΚΚ).
»Συνεπώς θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι ο τουρκικός επιχειρησιακός σχεδιασμός στο θέατρο Επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου έχει επηρεασθεί από το πραξικόπημα», καταλήγει το δημοσίευμα της REAL NEWS.