Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες,
Στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αλλά και σε όσα παρουσιάζουν σημάδια αρρυθμίας στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι τράπεζες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αναζητούν λύσεις.
Μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν το 48% των 61,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,4 δισ. ευρώ, όπου αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για μεσαία νοικοκυριά με δανειακές υποχρεώσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Προβλέπεται μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του δανείου. Στην περίπτωση που το δάνειο βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση μέρος του δανείου περίπου 40% θα «παγώνει» για κάποια χρόνια.
Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του δανειολήπτη το πάγωμα θα διαρκεί για 7 χρόνια ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 20 χρόνια. Στο τέλος της περιόδου του παγώματος, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, με βάση τις νέου τύπου ρυθμίσεις, σε κούρεμα μέρους της οφειλής.
Επίσης, θα δίνονται προνόμια-κίνητρα στους δανειολήπτες, που μπορεί να είναι έκπτωση στη δόση ή bonus δόσεις. Σε ό, τι αφορά στη μείωση του επιτοκίου, τα περιθώρια είναι στενά.
Ως ύστατη λύση, σε περιπτώσεις δανειοληπτών που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επανέλθουν σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση, θα επιδιώκεται συμφωνία με τον δανειολήπτη για την πώληση του ακινήτου το οποίο έχει υποθηκευτεί για το δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί έστω ένα μέρος της οφειλής.