Στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.
Η Σύνοδος της Μαδρίτης πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης (25η Μαρτίου), της ανακοίνωσης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσης του να αποχωρήσει από την ΕΕ, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Η.Β. από την Ένωση.
Αλέξης Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για μια ουσιαστική λύση και στο θέμα του χρέους
«Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία μας έχει συμβάλλει στη μεταξύ μας αλληλεγγύη και θα συμβάλει και στο μέλλον της Ευρώπης. Δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το παρόν της Ευρώπης. Επιβάλλεται η αλλαγή κατεύθυνσης. Ως χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διατηρούμε την πίστη μας στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνάντηση αποτυπώνει την πολιτική μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής Ευρώπης με κοινωνικό πυλώνα. Με δύο λόγια την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση.
Χρειάζεται ευελιξία και κανόνες που πρέπει να τους τηρούν όλοι. Τα πλεονάσματα κάποιων χωρών είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων χωρών. Τα ελλείμματά μας είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
Ευχαριστώ τους έξι συναδέλφους για την προσπάθεια τους να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση. Έχουμε καταφέρει από το 2016 να πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ήρθε η ώρα για μια ουσιαστική λύση και στο θέμα του χρέους που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση και της Ευρώπης γενικότερα. Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση και δίνοντας το σήμα πως η Ελλάδα και η Ευρώπη ξεπέρασε την κρίση, πρέπει οι χώρες του Νότου να ανοίξουν τη συζήτηση για μια σειρά από αιτήματα. Την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων. Την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης. Αυτό σημαίνει έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε την απασχόληση. Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι. Θα τα συζητήσουμε στην Κύπρο. Αμέσως μετά τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Συζητήσαμε και το Brexit. Κουβεντιάσαμε για μια καλύτερη μεταναστευτική πολιτική και τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Συμφωνήσαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες».
«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο».