Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κόσοβο, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Σερβία, Χασίμ Θάτσι,
Σε μία προσπάθεια να ασκήσει έντονες πέσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να συμφωνήσουν στην ίδρυση εθνικού στρατού, ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, απειλεί με παραίτηση ενώ απέσυρε και το σχετικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στην Βουλή.
Ο Θάτσι, πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) απέστειλε στην βουλή της Πρίστινα επιστολή, όπου ζητά από τους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Σκοπός της καθυστέρησης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δυτικούς διπλωμάτες για να ασκήσουν με τη σειρά τους πιέσεις στους Σέρβους να αποδεχθούν τις συνταγματικές τροπολογίες.
Συγκεκριμένα, ο Θάτσι ζητά από τον πρόεδρο της βουλής «να μη θέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη μέχρι να έχουμε την υποστήριξη των εταίρων μας και να προβούμε στις απαραίτητες συνταγματικές τροπολογίες».
Απείλησε μάλιστα ότι θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που η βουλή δεν εγκρίνει την ίδρυση εθνικού στρατού.
Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε απευθυνόμενος στην σερβική πλευρά, ότι «όσοι εκπροσωπούν τη σερβική κοινότητα δεν θα πρέπει να νομίζουν ούτε για μια στιγμή ότι το Κόσσοβο δεν θα αποκτήσει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις».
Υπενθυμίζεται δε, ότι η κυβέρνηση της Πρίστινα είχε αποφασίσει την ίδρυση εθνικού στρατού το 2014, αλλά η σερβική μειονότητα είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις σχετικές με την ίδρυση εθνικού στρατού συνταγματικές τροπολογίες. Το ζήτημα παρότι είχε ατονήσει για ένα χρονικό διάστημα, επανατέθηκε με οξύτητα μετά την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να στείλει από το Βελιγράδι με προορισμό τη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσσοβο ένα τραίνο, βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας, πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί συνθήματα, σε 21 διαφορετικές γλώσσες, που έγραφαν «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία», ενώ το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με γιγαντιαίες εικόνες Αγίων.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην ίδρυση εθνικού στρατού, ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές τροπολογίες, καθώς απαιτούνται οι ψήφοι των 11 Σέρβων βουλευτών στην βουλή που έχει 120 έδρες.