Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το υπουργείο Παιδείας αμετακίνητο στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας ως “μητρικής” στη Θράκη

Το υπουργείο Παιδείας αμετακίνητο στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας ως “μητρικής” στη Θράκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αναταράξεις προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΘΕΜΑ» για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Θράκης, την ώρα που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύει έδρες καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και Μουσουλμανικής Θρησκείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του, σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια.

Ενώ οι δάσκαλοι της περιοχής αντιδρούν στην εισαγωγής της τουρκικής στα νηπιαγωγεία, αμετακίνητο εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας στην απόφαση του για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας ως μητρικής σε σχολεία της Θράκης.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», είναι η απάντηση στο «ΘΕΜΑ» του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Κουζέλη.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις σχετικά με την προσχολική αγωγή στην περιοχή της Θράκης και τονίζει:

«Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να αποτελέσει το πρόγραμμα δούρειο ίππο για τη γενίκευση της τουρκικής γλώσσας ως μητρικής και να οδηγήσει στη μετατροπή των νηπιαγωγείων από μονόγλωσσα σε δίγλωσσα».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ροδόπης «Τρεις Ιεράρχες», από την πλευρά του, επισημαίνει: «Εισάγει στο δημόσιο σχολείο προσωπικό με αδιευκρίνιστες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα».

Ο δε Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης τονίζει: «Δεν διευκρινίζονται ο ρόλος του συνεργάτη, οι εργασιακές σχέσεις, η ειδικότητα και τα δικαιώματά του. Υποβαθμίζεται ο ρόλος της/ του νηπιαγωγού».

«Το ΑΠΘ έχει αυτή τη στιγμή σε ισχύ συνεργασίες με 160 πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκ των οποίων οι έξι αφορούν συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια», παραδέχεται στην ανακοίνωσή του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΘΕΜΑ».

Το ΑΠΘ επιχειρεί να απαντήσει στο δημοσίευμα της εφημερίδας για δημιουργία έδρας Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του χαρακτηρίζοντάς το αναληθές, επιβεβαιώνοντας όμως ουσιαστικά ότι συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ερευνητικής κυρίως συνεργασίας και προβλέπουν ολιγοήμερες ανταλλαγές διδασκόντων, φοιτητών, ερευνητών και προσωπικού, αλλά όχι τη διδασκαλία μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών του ΑΠΘ».

Δηλαδή παραδέχονται μόνοι τους ότι έρχονται και Τούρκοι καθηγητές στο ίδρυμα, εννοείται με τη μορφή της ανταλλαγής (έρχονται και φεύγουν), ενώ η εφημερίδα Πρώτο Θέμα επισημαίνει ότι ουδέποτε ανέφερε ότι έχουν ήδη προσληφθεί από το ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά εστίασε στην ουσία ότι οι καθηγητές από τη γείτονα θα έρχονται σε επαφή με τους εδώ φοιτητές.

Το TRIBUNE ερωτά: Αφού η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τουρκική αλλά μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, πώς το υπουργείο Παιδείας θεωρεί την τουρκική “μητρική γλώσσα”; Ο πατριώτης Ζουράρις έχει άποψη για το θέμα;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

«Λουκέτο» σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ύστερα από καταγγελία για παρενόχληση μαθητριών από εκπαιδευτικό

Ο Φιντάν ήρθε να «αρπάξει» μειονότητα και θάλασσες – Ο Γεραπετρίτης είχε έγνοια τα… «ήρεμα νερά»

Οι Τούρκοι κάνουν παζάρια και συνδέουν τη Σχολή της Χάλκης με τους Έλληνες μουσουλμάνους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...