Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άρχισε πόλεμος εναντίον του Σουλτς: Το Ευρωκοινοβούλιο τον ελέγχει για ευνοιοκρατία

Άρχισε πόλεμος εναντίον του Σουλτς: Το Ευρωκοινοβούλιο τον ελέγχει για ευνοιοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατηγορίες για ευνοιοκρατία αντιμετωπίζει ο υποψήφιος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς. Σύννεφα στον προεκλογικό αγώνα του SPD ή απλώς προεκλογικό πυροτέχνημα, αναρωτιέται η Deutsche Welle.

Χθες Βερολίνο, σήμερα Λειψία, αύριο Ζάαρμπρυκεν. Ακούραστος συνεχιζει ο Μάρτιν Σουλτς τις περιοδείες σε ολόκληρη τη Γερμανία. Η εκλογή του στο “τιμόνι” των σοσιαλδημοκρατών παράλληλα με την επίσημη επικύρωση της υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό για το πρόσωπό του. 13.000 νέα μέλη έχει ήδη αποκτήσει το SPD υπό την ηγεσία του.

Ο ηλικίας 61 ετών πολιτικός εξυμνείται ως ο εκλεκτός που θα βγάλει τους σοσιαλδημοκράτες από την κοιλάδα των δακρύων. Αύριο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία στην κάλπη: οι σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στο κρατίδιο του Ζάαρ.

Μέχρι τον Ιανουάριο οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ θεωρούσαν σίγουρη τη νίκη και την επανεκλογή της “δικής τους” Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, καθώς το SPD συγκέντρωνε μόλις το 24% των ψήφων. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες οι σοσιαλδημοκράτες έχουν εκτοξευθεί στο 33%. Σήμερα όλα φαίνονται πιθανά. Ακόμα και η αλλαγή κυβέρνησης, ακόμα και ο σχηματισμός νέου συνασπισμού με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ωστόσο, οι τελευταίες ειδήσεις από τις Βρυξέλλες προκαλούν προβληματισμό: η επιτροπή για τον έλεγχο του προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφήνει αιχμές για κρούσματα ευνοιοκρατίας επί προεδρίας Σουλτς. Την Τετάρτη μάλιστα, αποφάσισε να εξετάσει όλες τις αποφάσεις για προαγωγές και επιδόματα που είχε υπογράψει ο Σουλτς σε μία “έκθεση απαλλαγής”, όπως συνηθίζεται για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Στην επιτροπή συμμετέχουν ευρωβουλευτές από όλα τα 28 κράτη-μελη.

Πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες περί ευνοιοκρατίας;

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής κατηγορείται για προνομιακή και παράτυπη μεταχείριση στενών συνεργατών του και ιδιαίτερα του Μάρκους Ένγκελς, ο οποίος το 2012 ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου του προέδρου, μετακομίζοντας από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, υποστηρίζει η πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου προϋπολογισμού Ίνγκε Γκρέσλε, που προέρχεται από το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, αυτή η μετακίνηση δεν διήρκεσε πολύ, καθώς “ο κ.Ενγκελς διορίστηκε και μετά από μόλις δύο εβδομάδες επέστρεψε στην πόλη όπου πάντοτε κατοικούσε”.

Κατά την Ίνγκε Γκρέσλε πρόκειται για μία διαδικασία “που δεν συνάδει με τους κανόνες”, καθώς ο στενός συνεργάτης του Σουλτς εισέπραττε επίδομα διαμονής στην αλλοδαπή ίσο με 16% του βασικού μισθού, συν 70 ευρώ την ημέρα, αφορολόγητα, επί 280 ημέρες, δηλαδή συνολικά 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, υποστηρίζει η Ίνγκε Γκρέσλε, ο συγκεκριμένος συνεργάτης εξυπηρετούσε στο Βερολίνο κατά κύριο λόγο την ατζέντα του Μάρτιν Σουλτς, ενώ “οι εργαζόμενοι στην ΕΕ πρέπει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ένωσης”.

Κατόπιν αυτού η επιτροπή καλεί τη διοίκηση του Κοινοβουλίου “να μην παρουσιαστεί στο μέλλον άλλη υπόθεση Ένγκελς”. Δεν αναμένονται νομικές συνέπειες, καθώς για να γίνει “το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της βαριάς αμέλειας και αυτό προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί” λέει η Ίνγκε Γκρέσλε.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εξετάζει και εκείνη με τη σειρά της τα όσα λέγονται για τον Σουλτς και, θεωρητικά, έχει δικαιοδοσία να διατάξει επίσημη έρευνα για την υπόθεση. Από την πλευρά του ο Γιενς Γκάιερ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του SPD στις Βρυξέλλες, δηλώνει αγανακτισμένος με τις αιτιάσεις κατά του Μάρτιν Σουλτς.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός λέει ότι “εκτοξεύονται ψευδείς κατηγορίες, μόνο και μόνο για να τονωθεί ο προεκλογικός αγώνας των χριστιανοδημοκρατών, που είχε παραλύσει μέχρι σήμερα”. Επί της ουσίας, επισημαίνει, η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε κρίνει νόμιμες όλες τις αποφάσεις του Μάρτιν Σουλτς, εκτός από μία, η οποία, ακριβώς λόγω των αμφιβολιών αυτών, δεν υλοποιήθηκε τελικά.

Από κει και πέρα “είναι σκανδαλώδες να επιστρατεύονται όλα τα μέσα σε μία προσπάθεια διασυρμού, στην οποία αφήνεται να παρασυρθεί η επιτροπή (προϋπολογισμού)”. Την κατηγορία αυτή απορρίπτει η Ίνγκε Γκρέσλε, λέγοντας ότι “και για έναν πρόεδρο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να άκουγα κάτι τέτοιο, πάλι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσα”.

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία

Στο εσωτερικό της Γερμανίας οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν πλέον αναλυτική ενημέρωση από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής. “Ο Μάρτιν Σουλτς πρέπει να σπάσει τώρα τη σιωπή του και να συμβάλει στη διαλεύκανση των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί εναντίον του” λέει ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Στην ίδια, ή ακόμη και πιο αυστηρή γραμμή, ο γενικός γραμματέας των βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι “η αποσιώπηση και η απόκρυψη δεν ωφελεί πλέον, οι ψηφοφόροι στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια”. Μέχρι στιγμής πάντως οι αιτιάσεις δεν δείχνουν να φθείρουν τη δυναμική Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Γερμανία: Διαλύθηκε η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς – Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Γερμανία: Κατέρρευσε ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός

Γερμανία: Την Τετάρτη 6/11 κρίνεται η «επιβίωση» του κυβερνητικού συνασπισμού

«Άσχημες ημέρες για τη Γερμανία» – «Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr