Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας στο Κολοσσαίο της Ευρώπης – Η επιστολή κόλαφος και το “βέτο”

Ο Τσίπρας στο Κολοσσαίο της Ευρώπης – Η επιστολή κόλαφος και το “βέτο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν σημειώσει πρόοδο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς ποια είναι τα αγκάθια που παραμένουν, αφού όλες οι πλευρές τηρούν σιγή ασυρμάτου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ριχτεί από χθες το βράδυ στην αρένα του Κολοσσαίου της Ευρώπης στη Ρώμη.

Με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά και την απαράδεκτη κατάσταση εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο πρωθυπουργός με την επιστολή του στους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί μία δεύτερη κίνηση στη σκακιέρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Διότι αν και από την Αθήνα επιχειρούν να αποσυνδέσουν την αξιολόγηση από την κοινή Διακήρυξη της Ρώμης, στην οποία επιχειρείται να μπει σαφής αναφορά για τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι σαφές πως τα δύο θέματα σχετίζονται άμεσα.

Στην επιστολή ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα. Ζητώ λοιπόν την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.»

Ενδεικτική των ντεσιμπέλ που ανεβάζει ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να πιέσει για μία βέλτιστη συμφωνία όσον αφορά στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι η ομιλία που έβγαλε το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της επιστολής, στο πλαίσιο του φόρουμ Trasform! σε εκδήλωσε με θέμα «Μια Ευρώπη για το λαό και με το λαό».

Εκεί σημείωσε ότι σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες, συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ.

Έτσι, από την κυβέρνηση αν και δεν υπάρχει – ούτε καν διαδικαστικά – το δικαίωμα βέτο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να πιέσει ακόμα εντονότερα για πολιτικές αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν το ζήτημα των εργασιακών για την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Μόλις στο 24% η ΝΔ – Οι πολίτες θέλουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Αλέξης Τσίπρας: «Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις»

Γεροβασίλη: Ο Τσίπρας να τεθεί επικεφαλής της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης

Οι Γερμανοί «έκλεισαν» τα σύνορα αλλά δεν έχουν αρκετούς αστυνομικούς να τα φυλάξουν – Τους «τρολάρουν» Όρμπαν και Βίλντερς

Ο Μπέος είπε ότι ήταν «Ρηγάς» στα νιάτα του και ότι «ο Τσίπρας είναι 100 χρόνια μπροστά, τον πίστεψα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Αλέξης Τσίπρας: «Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις»
«Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από...