Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Συνέντευξη με τη Μαριλένα Τριανταφυλλίδου που έφερε το βρεφικό θέατρο στην Ελλάδα

Συνέντευξη με τη Μαριλένα Τριανταφυλλίδου που έφερε το βρεφικό θέατρο στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Θέατρο,

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για το θέατρο; Γνωρίζετε ότι υπάρχει θεατρική παράσταση για λιλιπούτειους θεατές;

Και όταν λέμε λιλιπούτειους κυριολεκτούμε αφού μπορούν να την παρακολουθήσουν και μωράκια που μόλις έκλεισαν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους!

Θέλησα να βρω τον άνθρωπο που κατάφερε να καθηλώσει τα νήπια.

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου μου μίλησε για την ιδέα αυτή, αναλύοντας τα στοιχεία που θέλει να μεταδώσει στο παιδί, ενώ μου αποκάλυψε και τα μελλοντικά της σχέδια.

Να θυμίσω, ότι η παράσταση “Καληνύχτα Μέρα” (ακριβώς από κάτω είναι η φωτογραφία από την παράσταση) έχει κάνει τεράστια επιτυχία και παίζεται φέτος για τέταρτη χρονιά.

Από που προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε πριν 12 χρόνια, όταν βρισκόμουν στο Toihaus Theater στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας, όπου δούλευα ως ηθοποιός, και εκεί έτυχε να παρακολουθήσω για πρώτη φορά μία παράσταση για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Στη συνέχεια γυρίζοντας στην Ελλάδα και ξεκινώντας, το 2006, μαζί με την Κατερίνα Αλεξάκη, τη δική μας ομάδα, την Artika, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός χώρου, σκέφτηκα ότι θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να παρουσιάσουμε κάτι τέτοιο. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2007 ανέβηκε η πρώτη μας παράσταση με τίτλο «Η δική μου ομπρέλα». Αυτός ήταν και ο πρώτος σπόρος για το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα.

Πώς ένα παιδί τόσο μικρό μπορεί να παρακολουθήσει μία παράσταση;

Παλιά ο κόσμος συνήθιζε να λέει ότι τα παιδιά στις πολύ μικρές ηλικίες δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικότητας του ανθρώπου διαμορφώνεται μέχρι τα πέντε του χρόνια, περίπου, και ότι πρόκειται για την πιο σημαντική περίοδο της ζωής του. Τα πολύ μικρά παιδιά παρακολουθούν και αφομοιώνουν τα πάντα. Με ένα διαφορετικό τρόπο, διαφορετικό από αυτόν του ενήλικα. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο και «προικισμένο» κοινό.

Με ποιό τρόπο δημιουργείτε μία βρεφική-νηπιακή παράσταση;

Μας ενδιαφέρει να είμαστε σε επαφή με ό,τι μπορεί να συγκινήσει, να εντυπωσιάσει και να ενδιαφέρει τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να βρισκόμαστε σε επαφή με τον ρυθμό τους. Πορευόμαστε, λοιπόν, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητές τους. Μας ενδιαφέρει όταν θα φύγουν από το θέατρο να έχουν βιώσει μία καλλιτεχνική εμπειρία που θα έρθει να προσθέσει κάτι στον πλούτο της προσωπικότητάς τους.

Τι παρουσιάζετε αυτό τον καιρό;

Αυτό τον καιρό παρουσιάζουμε δύο παραστάσεις. Η πρώτη έχει τον τίτλο «Καληνύχτα μέρα» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 1 εώς 4 ετών. Παίζεται για τέταρτη χρονιά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της θεατρικής περιόδου, δηλαδή πριν το Πάσχα. Αμέσως μετά, στις 22 Απριλίου θα ανέβει η καινούρια μας δουλειά, με τίτλο «Κάτι σαν κήπος», μία θεατρική παράσταση με χορό και μουσική για παιδιά ηλικίας 1 εώς 5 ετών. Και οι δύο παραστάσεις μας παίζονται Σάββατο, στο θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μήνα θα βρίσκομαι ξανά στο Σάλσμπουργκ για να παρακολουθήσω το Bim Bam Theaterfestival, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά για το θέατρο για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, που διοργανώνει το Toihaus Theater κάθε δύο χρόνια. Γυρίζοντας, μετά από λίγο, έρχεται η πρεμιέρα της παράστασης «Κάτι σαν κήπος». Μιλώντας πιο μακροπρόθεσμα, ετοιμάζουμε πολλά ωραία πράγματα, στην Αθήνα, εκτός Αθηνών, και εκτός Ελλάδας! Είναι ζητούμενο για μας το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες να γίνει γνωστό και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας εκτός συνόρων. Επίσης, πρόσφατα είχα μία πρόταση συνεργασίας από το εξωτερικό. Πιστεύω ότι έπεται μία πολύ ωραία και δημιουργική συνέχεια!

Η φωτογραφία είναι από την πρώτη της βρεφική παράσταση “Η δική μου ομπρέλλα”

– Ποια είναι η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου –

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου είναι ηθοποιός, διδάσκει φωνητική για σύγχρονο τραγούδι και σκηνοθετεί παραστάσεις για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας.

Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Νέλλης Καρρά «Αρχή» (2001), φωνητική για σύγχρονο τραγούδι στο ωδείο Αthenaeum (2004, τάξη Μαίρης Έσπερ) και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο ωδείο Ορφείο από όπου πήρε το πτυχίο της με άριστα (2017, τάξη Κώστα Βαρότση).

Έχει κάνει, επίσης, μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού και πιάνου, κλασσικού τραγουδιού, και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια για υποκριτική και φωνή.

Έχει δουλέψει ως ηθοποιός σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (θέατρο Toihaus, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) και έχει παίξει σε έργα των Αριστοφάνη, Ντοστογιέφσκι, Ένκβιστ, Στρίντμπεργκ, κα.

Είναι ιδρυτικό μέλος δύο θεατρικών ομάδων, της ομάδας Ηθώ, με την οποία είχε τη χαρά να συνεργαστεί με τη σκηνοθέτη Λένα Φιλίπποβα, και της ομάδας Artika με την οποία δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεατρικές παραστάσεις για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας.

Από το 2007 μέχρι σήμερα με την ομάδα Artika έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις: «Η δική μου ομπρέλλα», «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», «Ο χάρτινος Γρηγόρης», «Καληνύχτα μέρα» (παίζεται για τέταρτη χρονιά) και «Κάτι σαν κήπος» η οποία θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2017.

Επίσης, είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (2008) και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (2010).

Χορεύει αργεντίνικο τάνγκο, μιλάει αγγλικά και γαλλικά και είναι επίσης απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

www.triantafyllidou.com
www.artika.co

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γυμνές καλόγριες σε πατίνια και ξεγύμνωμα του Χριστού σε προκλητική θεατρική παράσταση

«ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» – Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια Μαρία Κάλλας

Τι είπε η Σάσα Σταμάτη για το «ντου» στο Χριστόφορο Ζαραλίκο

Μπράβοι προσπάθησαν να διακόψουν παράσταση του Ζαραλίκου – Ενεπλάκη η Σάσα Σταμάτη

Λάκης Λαζόπουλος: «Η απόφαση του Άρη Σερβετάλη ήταν σωστή»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr