Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Μνημόνιο, Πιστοληπτική Αξιολόγηση,
“Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία“, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “στόχος είναι μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019″.
Όπως σημείωσε, έχει σημειωθεί πρόοδος στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα, είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών. «Όλα τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα» διευκρίνισε και τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης – ΔΝΤ παραμένουν στο ζήτημα της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του SLA αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Η συνολική λύση θα περιλαμβάνει προσδιορισμό στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο» συμπλήρωσε.
«Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από μια οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «είναι εξάλλου ακριβώς για το λόγο αυτό που η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ η οποία ζητούσε το άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη».
«Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία με τους θεσμούς σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε», τόνισε και διερωτήθηκε εάν «ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ».