Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόοδος στο Χίλτον: Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέσα στο Μάρτιο

Πρόοδος στο Χίλτον: Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέσα στο Μάρτιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας χθες σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Γιόζεφ Μουσκάτ, δήλωνε: «βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη- σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο, με μία έγνοια -θα έλεγα- λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ενώ, μερικές ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν κατέθετε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ’ εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους. Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα στο Χίλτον με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινούν οι σημερινές συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι.

Οι προτάσεις για μέτρα και αντίμετρα

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι διαραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανισμό που καταρτίζεται.

Όπως ανέφερε τo ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν». Τα παραπάνω παραπέμπονται από αύριο στα τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν την Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο θέμα των δημοσιονομικών, η αδιαλλαξία του ΔΝΤ οδηγεί τον τελικό λογαριασμό κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχου ύψους θα είναι και τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά”, με την κυβέρνηση και τους δανειστές ωστόσο να διαφωνούν για το περιεχόμενο των ελαφρύνσεων, καθώς η Αθήνα θέλει μέτρα ελάφρυνσης των κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν από τα αρνητικά μέτρα, ενώ οι θεσμοί επιμένουν σε φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και ενίσχυση των κοινωνικά αποκλεισμένων.

Ως προς τα εργασιακά, η κυβέρνηση φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Δέχεται όμως την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» και θέλει να αναθέσει τον έλεγχο σκοπιμότητας των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες ωστόσο κρίνονται γεφυρώσιμες.

Μείωση απαιτήσεων

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες (από 2% που ζητάει το ΔΝΤ), παραπέμποντας στην επισήμανση του Ταμείου, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.

«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια, ήτοι το 2018 και το 2019. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πωλ Τόμσεν.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016. Πέρυσι, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Επομένως Το ζητούμενο είναι τώρα, αφενός η πιστοποίηση αυτών των εκτιμήσεων, αφετέρου η θετική επίδραση της υπέρβασης τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Τα αναπάντητα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Το Μαξίμου επιμόλυνε πρώτα τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη Δικαιοσύνη»

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Το σύστημα Μαξίμου παρακολουθούσε και τον ίσως πιο φιλικό προς τη ΝΔ εκδότη

Ανασχηματισμός Γενικών Γραμματέων υπουργείων – Όλα τα νέα πρόσωπα

ΣΥΡΙΖΑ: «Μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση στη δημοκρατία από το Μαξίμου»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Αλέξης Τσίπρας: «Προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε τουρκικές προκλήσεις»
«Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από...