“Καμία διάσταση απόψεων δεν υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών“, τόνισε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο μιντιακό σύστημα για τη βούληση να «εφευρίσκει» τσακωμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι είναι θετικό ότι έχουμε «πλαίσιο μηδενικό άθροισμα» καθώς και «συγκεκριμένους άξονες για όσα μέτρα έρθουν με αρνητική επίπτωση στην ελληνική κοινωνία θα υπάρξουν και τα αντίμετρα με τις θετικές επιπτώσεις» των οποίων η νομοθέτηση θα είναι ταυτόχρονη. Επιπλέον η χώρα θα λάβει 3,5 δις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Η ελληνική οικονομία θα έχει ισοσταθμισμένο μείγμα» υποστήριξε τονίζοντας «ότι για να κλείσει η α’ αξιολόγηση λήφθηκαν μέτρα στο 3% του ΑΕΠ και αυτό δεν θα ξανασυμβεί».
Χαρακτήρισε «παράλογο» το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση καθώς προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν μεγάλη απόκλιση με τα ποσοστά της Eurostat. «Τεχνοκρατικά έκαναν λάθος και αυτό πρέπει να αναδειχθεί στη διαδικασία» συμπλήρωσε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση (με δεδομένη τη σύγκρουση των λογικών – εμμονικών) εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης διευκρινίζοντας ότι το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης αφορά τη ρευστότητα σε όλο το Νότο και όχι μόνο την Ελλάδα.
Συνέστησε ότι «δεν χρειάζονται ειδικοί επί των διαπραγματεύσεων στα τηλεπαράθυρα» αλλά αντίθετα απαιτείται «πλήρης εμπιστοσύνη και εξουσιοδότηση στην διαπραγματευτική ομάδα υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «καλό είναι να μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα όσοι έχουμε δημόσιο λόγο καθώς δεν είμαστε ειδικοί, και μπορεί άθελα να υπονομευθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης».
“Φάρμακο” για τη λιτότητα η ανάπτυξη
Εξήγησε ότι «η λιτότητα είναι η διαδικασία που επιβάλλονται μέτρα και υπάρχει συρρίκνωση του προϋπολογισμού και της οικονομίας κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά αυτό δεν ακυρώνει την οδύνη, πίεση και τον πόνο που υφίσταται η ελληνική οικονομία και οικογένεια σήμερα, απ’ όσα έχουν φορτωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για να μπορέσει να φύγει η πίεση από τη σωρευτική άδικη λιτότητα χρειάζεται να μπούμε στην ανάπτυξη».
«Φάρμακο για τη λιτότητα είναι η ανάπτυξη» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος απαντώντας για τα δάνεια προσώπων υποστήριξε ότι «πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολίτες» και πρόσθεσε:
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Παπαδημούλη ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις είτε το πρόσωπο λέγεται Καλογρίτσας, Ψυχάρης, ή Μητσοτάκης. Αναφέρομαι σε θαλασσοδάνεια. Δεν θέλουμε να καλύψουμε και να συγκαλύψουμε κανένα. Οι τραπεζικές αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει».