Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Όχι” στη συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ λένε οι ΑΝΕΛ

“Όχι” στη συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ λένε οι ΑΝΕΛ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο εισόδου του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό εμφανίζεται η εκπρόσωπος των ΑNEΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας πως «η συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει στην έντιμη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Αναφερόμενη στα πρόσφατα σχόλια του Νίκου Φίλη, παρέπεμψε στη συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, η οποία έχει σαφείς ιεραρχημένους στόχους.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Όσον αφορά τα μέτρα της β’ αξιολόγησης, επεσήμανε ότι οι ΑΝΕΛ θα αξιολογήσουν συνολικά το αποτέλεσμα και θα προχωρήσουν αναλόγως.

«Στόχος όλων μας παραμένει η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς λιτότητας με την ελληνική κοινωνία όρθια» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Ερωτηθείσα για την ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου, κατέστησε σαφές ότι αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ ή της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Η συνέντευξη της Μ. Παπαδοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση του Eurogroup ήταν θετική για την Ελλάδα;

Στο τελευταίο Eurogroup υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία ότι δεν θα εφαρμοστούν μέτρα χωρίς «αντίμετρα» από 1-1-2019 και ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα έρθουν στη συνέχεια θα τα οριοθετήσουν συγκεκριμένα στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε. Η στόχευσή μας είναι ξεκάθαρη. Αναμένουμε ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορέσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που θα οδηγήσει στην εμπιστοσύνη ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών στην οικονομία μας ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνηση μείωσε στο 3,5% από το 4,5% που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι κοινή εκτίμηση -της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ειδικά της Κομισιόν- ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, κάτι που νομίζω ότι θα δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

Ο μεγάλος στόχος μας παραμένει βεβαίως η ρύθμιση του χρέους. Η αρχή έγινε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που παρά τα υποκριτικά δάκρυα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει τίποτα, έγιναν δεκτά από την ΕΚΤ. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη λύση του χρέους. Μπορούμε να διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι οι Κασσάνδρες θα διαψευσθούν ακόμα μια φορά, όπως έγινε και με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικό μας μέλημα, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και συνολικά της κυβέρνησης, είναι να ισορροπήσουμε στο μέτρο του δυνατού τη δεινή οικονομική κατάσταση των τελευταίων επτά χρόνων που βιώνει ο Έλληνας πολίτης από την επονείδιστη υπαγωγή της πατρίδας μας στο καθεστώς των μνημονίων και του ΔΝΤ το οποίο εισήγαγαν κόμματα του παρελθόντος που σήμερα διεκδικούν να επανέλθουν σαν σωτήρες της καταστροφικής κατάστασης που δημιούργησαν.

Αντέχει η κοινωνία νέα μέτρα όπως μείωση του αφορολογήτου ή περικοπή συντάξεων;

Βασικός στόχος μας στη διαπραγμάτευση είναι πώς η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, το οποίο στηρίζουμε, θα μπορέσει διεκδικήσει περισσότερα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ότι ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ ή στη φορολογία επιχειρήσεων. Καλύτερα όμως να μην προδικάζουμε και να μην προεξοφλούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης η οποία είναι σε εξέλιξη. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα και βέβαια το κίνημά μας θα αξιολογήσει συνολικά το αποτέλεσμα και θα προχωρήσει αναλόγως. Στόχος όλων μας παραμένει η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς λιτότητας με την ελληνική κοινωνία όρθια.

Ο κ. Φίλης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε για συγκυριακούς λόγους και ότι πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με τις δυνάμεις του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Φίλη;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σχολιάσω εκ νέου τις απόψεις του κ. Φίλη. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο κόμματα που έχουν σαφείς και διακριτές ιδεολογικές αναφορές, συγκεκριμένες ιδρυτικές διακηρύξεις και δεν έχουν ταυτιστεί, σε αντίθεση με αυτό που έγινε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Έχει υπάρξει μια έντιμη συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα με σαφείς ιεραρχημένους στόχους, μεταξύ αυτών την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Οποιαδήποτε πρόταση για συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει σε αυτό το θεμελιώδες στοιχείο αυτής της έντιμης συμφωνίας. Εξάλλου, τη σφραγίδα για τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ την έβαλε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Ο λόγος για τον οποίο συνεργαστήκαμε είναι ξεκάθαρος και ισχύει ακόμη, οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις σήμερα είναι άκαιρες.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά των ΑΝΕΛ μειωμένα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

Απ. Καταρχήν, δεν μας φοβίζουν οι δημοσκοπήσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και νωρίτερα στο δημοψήφισμα. Το τελευταίο διάστημα είμαστε επίσης μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να στηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα και σε καμία περίπτωση τους ΑΝΕΛ. Το αποτέλεσμα των εκλογών το καθορίζει ο ελληνικός λαός και μόνον. Εμάς μας αρκεί να κερδίζουμε στις εκλογές και ας «χάνουμε» στις δημοσκοπήσεις.

Πώς σχολιάζετε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει ανοίξει μέτωπα παντού. Ο κ. Ερντογάν ενδεχομένως φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και η ακραία ρητορική του τον έχει οδηγήσει σε απομόνωση από τους συμμάχους του. Μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπάρχει η απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα χωρίς λογικές κλιμάκωσης από πλευράς μας, αλλά βέβαια χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Η Ελλάδα είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Η στρατηγική που υιοθετείται είναι αποτρεπτική, που σε συνδυασμό με σωστή ανάγνωση των συσχετισμών ισχύος και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η πατρίδα μας μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων γίνεται με σοβαρότητα. Είμαστε αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ. Εάν η Τουρκία θέλει να αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο της Ευρώπης θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ;

Η ερώτησή σας εμπεριέχει ένα πρώιμο σενάριο και ένα υποθετικό: το πρώτο έχει να κάνει με τη διεξαγωγή εκλογών και το δεύτερο με την υπόθεση να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους και οι δημοσκόποι θα διαψευστούν παταγωδώς. Δυστυχώς η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη βαδίζει στα χνάρια της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά που αλλοίωσε το κόμμα του. Συγκάλυψε τα σκάνδαλα του Βενιζέλου και του Παπανδρέου, έγινε συνήγορος υπεράσπισης του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ και αγκάλιασε παρέχοντας στέγη τόσο ακροδεξιά όσο και ακραία νεοφιλελεύθερα στελέχη, τα οποία υιοθετούν και στηρίζουν ξεκάθαρα τις θέσεις του ΔΝΤ. Στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη έχουν επικρατήσει τα άκρα, για τα οποία μιλούσε απαξιωτικά ο κ. Κ. Καραμανλής.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και το μόνο που κάλυψε όλη αυτή την επίσκεψη ήταν ένα πέπλο σιωπής για το αν και ποια ζητήματα έθεσε σχετικά με τις ελληνικές επιδιώξεις. Δυστυχώς εμφανίζονται ως πρόθυμοι συνεργάτες των δανειστών και θεωρούν ότι τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν τις βγάζει ο ελληνικός λαός, αλλά οι δανειστές.

Πώς κρίνετε τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Ευρώπη;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ως υποψήφιος έδωσε την αίσθηση ότι θα αντιταχθεί στη λογική της παγκοσμιοποίησης με την έννοια της κατάργησης των εθνών- κρατών και της υποστολής των σημαιών. Πέραν των αρχικών επικριτικών δηλώσεών του, ή δηλώσεων από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησής του για την ηγεμονική στάση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε τη στάση του σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πράγματα.

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και συμφωνήθηκαν στο Eurogroup;

Όπως σας είπα αρχικά, πρόκειται για μια καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αυτό είναι κάτι που θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων το οποίο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Δηλαδή, για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί και η επαναφορά της κανονικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας, ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του προγράμματος. Όλα αυτά θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα εμπεδώσει οριστικά την εμπιστοσύνη Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη μία συνολική προοδευτική πρόταση που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Δεν μπορεί να ανακάμψει η ΝΔ – Κολλημένη στο 25%

Δημοσκόπηση MEGA: Μεγάλη δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και αντιπολίτευση – Στα χαμηλά του 24,2% η ΝΔ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Δημοσκόπηση MRB: Στο ναδίρ η ΝΔ με μόλις 22,9% – Το 52,2% θέλει συνεργασία κομμάτων Κεντροαριστεράς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...