Πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από τις εργασίες του διήμερου 5ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον – Air Power in a Contested Environment», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
Στη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η μετεξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε διακλαδικό περιβάλλον, η τεχνολογία και ο ρόλος της στην Εθνική Άμυνα, καθώς και κρίσιμα αεροπορικά θέματα.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (I) Χρήστος Χριστοδούλου.
Στην παρέμβασή του ο αρχηγός του ΓΕΑ είπε: «Η Πολεμική Αεροπορία είναι ένα μέσο προβολής με σκοπό να επιδείξει δυνατά πολιτικά και στρατιωτικά μηνύματα, με απώτερο σκοπό να επιτύχει στρατηγικούς στόχους.
»Παρόλο που το σκεπτικό της αεροπορικής ισχύος και οι πρακτικές της έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα χαρακτηριστικά της παραμένουν τα ίδια.
»Ωστόσο, το νέο τόξο σταθερότητας στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή οδηγεί τις ευρωπαϊκές Πολεμικές Αεροπορίες να επανεκτιμήσουν και να εκσυγχρονίσουν την άμυνά τους, τις επιλογές τους και τον προγραμματισμό τους».
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο ναύαρχος (ε.α.) Τζέιμς Σταυρίδης (James Stavridis), πρώην Saceur & πρύτανης του Fletcher School, Tufts University, Medford, USA.
Ο Τζέιμς Σταυρίδης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το NATO είναι μια θεμελιώδης δύναμη του καλού στον κόσμο.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ασφαλείας.
Ειδικότερα για τα θέματα διεθνούς ασφάλειας, ο ναύαρχος (ε.α.) Τζέιμς Σταυρίδης υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισλαμικό Κράτος, θα δυσκολευτούμε να βρούμε μια κοινή συμφωνία με τη Β. Κορέα, θεωρώ πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις στρατιωτικές προκλήσεις από το Ιράν.
»Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε την Αεροπορία (Air Power) στο όλο σκηνικό Εγώ θα ήθελα να το χωρίσω σε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης.
»Ο πρώτος είναι ο έλεγχος του αέρος. Αυτός μπορεί να είναι στρατηγικός έλεγχος, έλεγχος επιχειρησιακών πτήσεων ή τακτικός έλεγχος αέρος. Είναι, στην ουσία, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα μαχητικά μας και διατηρούν τον έλεγχο μας στον εναέριο χώρο.
»Ύστερα, έρχεται η προβολή αεροπορικής ισχύος αέρος εδάφους.
»Το τρίτο είναι αυτό που ονομάζω στρατηγική ισχύος.
»Δηλαδή, η ικανότητα να έχει κανείς μια αεροπορική αποτρεπτική αξία.
»Και το τελευταίο είναι η ικανότητα να εκτελεί εναέριες αποστολές εφοδιασμού και υποστήριξης.
»Επίσης, θεωρώ πως η ηλεκτρονική ασφάλεια μπορεί να ενταχθεί μέσα σε αυτά που έχουμε πει σήμερα, θεωρώ πως τα μη επανδρωμένα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα, από δορυφόρους μέχρι και τα UAVs.
»Πώς, θα μου πείτε τώρα, κολλάνε αυτά μαζί με την Αεροπορία;
»Η κάθε μέθοδος αντιμετώπισης των προκλήσεων χρειάζεται τα μη επανδρωμένα συστήματα αλλά και επανδρωμένα οχήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών.
»Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε την Αεροπορία με τις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται όλο και περισσότερο.
»Συνολικά, ο συνδυασμός μεταξύ της ηλεκτρονικής ασφάλισης, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των ειδικών δυνάμεων συνεισφέρει στον ρόλο της Αεροπορίας. Είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων!».