Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιβεβαιώνουν οι Ιταλοί: Ο Τυνήσιος μακελάρης είχε φυλακιστεί τέσσερα χρόνια στη Σικελία (φωτο)

Επιβεβαιώνουν οι Ιταλοί: Ο Τυνήσιος μακελάρης είχε φυλακιστεί τέσσερα χρόνια στη Σικελία (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (2001-2005) είχε εκτίσει ο Τυνήσιος Άνις Αμρί, ο οποίος καταζητείται ως ο βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο, όπως επιβεβαίωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Ο Τυνήσιος είχε καταδικασθεί για πρόκληση ζημιών και για την πυρπόληση του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού της Λαμπεντούζα και παρέμεινε έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Κατάνια και του Παλέρμο της Σικελίας.

Όταν αποφυλακίσθηκε, δεν κατέστη δυνατή η έκδοσή του στην Τυνησία, λόγω της ελλιπούς συνεργασίας των αρχών της Τύνιδας.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της ισχύος των μέτρων ασφαλείας που είχαν υιοθετηθεί για το Άγιο Έτος των Καθολικών, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Το μέτρο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, παρουσία και των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους κινδύνους που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί την ασφάλεια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Σημείωσε ωστόσο ότι «οι Ιταλοί πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους».

Ανθρωποκυνηγητό στη Γερμανία

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο διαμερίσματα στην γειτονιά Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου χωρίς όμως να εντοπίσουν τον Τυνήσιο Άνις Άμρι, τον ύποπτο για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά, ανέφερε η εφημερίδα “Die Welt”, επικαλούμενη ερευνητές.

Όπως τόνισε η εφημερίδα οι αρχές πίστευαν ότι ο Άμρι βρισκόταν σε ένα από τα δύο διαμερίσματα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να ακινητοποιήσουν έναν άνδρα σε ένα από τα διαμερίσματα που εφόρμησαν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη ενός ανθρώπου – φάντασμα που όπως εκτιμάται είναι ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αναζητείται ο 24χρονος Ανις Αμρι, από την Τυνησία και ότι προσφέρονται 100.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες γι’ αυτό το πρόσωπο. Ο καταζητούμενος έχει ύψος 1,78 και βάρος περίπου 75 κιλά.

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι ο άνδρας είναι βίαιος και ενδεχομένως να οπλοφορεί.

Ομως, όσο περνάει η ώρα, αποκαλύπτεται το χάος που επικρατεί στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικώς με τις έρευνες, η αποτυχία των αρχών να τον συλλάβουν τον περασμένο Νοέμβριο και οι απανωτές γκάφες που εκθέτουν ακόμη και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Κυκλοφορούσε ελεύθερος χωρίς άσυλο από το καλοκαίρι

Οπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το κακό άρχισε το πρωί, όταν οι υπηρεσίες ασύλου της Γερμανίας ειδοποίησαν τις διωκτικές αρχές, ότι είχαν στα αρχεία τους τα στοιχεία ενός άνδρα ο οποίος διατείνετο ότι είναι Τυνήσιος.

Οι υπηρεσίες ασύλου ανέφεραν στην γερμανική αστυνομία ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ζήτησε άσυλο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι προσπάθειες ταυτοποίησής του δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι αρχές της Τυνησίας δεν απάντησαν στο ερώτημα εάν τον αναγνωρίζουν ως δικό τους υπήκοο.

Ο νεαρός αυτός παρέμεινε επί γερμανικού εδάφους χωρίς να του έχει δοθεί άσυλο και χωρίς να είναι δυνατόν να κινηθεί η διαδικασία απέλασή του.

Οι γκάφες του υπ. Εσωτερικών

Η πληροφορία αυτή από τις υπηρεσίες ασύλου κινητοποίησαν τις διωκτικές αρχές την Τετάρτη το μεσημέρι, που άρχισαν να αναζητούν τον νεαρό.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι αναζητείται ένας άνδρας σε σχέση με την επίθεση στο Βερολίνο, προσθέτοντας το hashtag #Tunesier (Τυνήσιος), οδηγώντας τα μέσα ενημέρωσης στο συμπέρασμα ότι ο καταζητούμενος είναι Τυνήσιος.

Αρκετές ώρες αργότερα, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών διέρρεαν ότι “ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται” η καταγωγή του νεαρού.

Στη συνέχει το συγκεκριμένο Tweet σβήστηκε από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ζήτησε “συγγνώμη για την αναστάτωση”.

Σε ακόμη μια γκάφα, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός άνδρα με καλυμμένα τα μάτια του με μαύρη ταινία, ζητώντας από τους πολίτες να τον αναγνωρίσουν.

Η “καθαρή” φωτογραφία του καταζητούμενου διέρρευσε στον τύπο από αντι-τζιχαντιστικές ιστοσελίδες.

Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα καθαρή φωτογραφία του υπόπτου, λίγο πριν τις 19.00 ώρα Ελλάδος.

Στο στόχαστρο από τον περασμένο Νοέμβριο

Ο νεαρός πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν 6 διαφορετικά ονόματα.

Ορισμένα από τα επίθετά του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι Αιγύπτιος, άλλα ότι είναι Λιβανέζος και άλλα ότι είναι Τυνήσιος.

Οπως προκύπτει από το πανευρωπαϊκό ένταλμα, ο άνθρωπος αυτός έχει κυκλοφορήσει με τα εξής ονόματα και καταγωγές:

Ανις Αμρι από την Γκάζα της Τυνησίας, Αχμέντ Ζαγκλούλ από την Τυνησία, Αχμάντ Ζαρζούρ από τον Λίβανο, Αχμέντ Αλμάσρι από την Αίγυπτο, Μοχάμεντ Χασά από την Αίγυπτο.

Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως αποκάλυψε υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Επαφές με ισλαμιστές

Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο νεαρός είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός του γερμανικού κρατιδίου σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung”, ο ύποπτος βρισκόταν σε επικοινωνία με το δίκτυο του ισλαμιστή κήρυκα Αμπού Γουαλάα.

Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι – όπως παραδέχονται δικαστικές πηγές – οι αρχές σταμάτησαν την έρευνα καθώς δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τις υποψίες τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Οι SDF διέσωσαν νεαρό Γιαζίντι που κρατούσαν «σκλάβο» οι τζιχαντιστές εδώ και 10 χρόνια

Ο εγκληματίας πολέμου Ερντογάν πανηγυρίζει που ο φιλαράκος του στο ΔΠΔ θέλει να συλλάβει τον Νετανιάχου

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr