H ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Monte Paschi να της δοθεί παράταση ως τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η ιταλική τράπεζα πρέπει να βρει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα ώστε να μην υποστούν ζημιές οι μέτοχοι, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες του bailout.
Η μόνη λύση για να σωθεί η τράπεζα είναι ουσιαστικά η κρατικοποίησή της
Μετά την εξέλιξη αυτή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η μόνη λύση για να σωθεί η τράπεζα είναι ουσιαστικά η κρατικοποίησή της, καθώς στην Ιταλία επικρατεί αβεβαιότητα και ακυβερνησία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που ακολούθησε την συντριπτική νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.
Όπως αποκάλυψαν δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα στο πρακτορείο Reuters, το ιταλικό κράτος είναι έτοιμο να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα, ώστε να καλυφθεί μεγάλο μέρος των αναγκών της – που αγγίζουν τα πέντε δισ. ευρώ – και να προσελκύσει έτσι ιδιώτες επενδυτές να συμβάλλουν και αυτοί. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, η μετάβαση αυτή στο καθεστώς της τράπεζας θα γίνει άμεσα, ίσως και αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η τράπεζα έχει ήδη προγραμματίσει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά ένα δισ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει πως δύο δισ. ευρώ επιπλέον θα πείσουν άλλους επενδυτές να συμπληρώσουν το κενό των δύο ακόμα δισ. ευρώ, συμμετέχοντας και αυτοί.
«Πρόκειται για μία de-facto κρατικοποίηση με την ισχυρή παρουσία του κράτους, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές και θα επιτρέψει να γίνει ομαλά η μετάβαση», δήλωσε μία πηγή στο Reuters, ενώ το πρακτορείο επισημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα αγοράσει περίπου 40.000 μετοχές από ιδιώτες επενδυτές στην ονομαστική τους αξία, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστούν απώλειες κατά την διάσωση της τράπεζας και επομένως να αποτρέψει τον κίνδυνο bank run.
Η Monte dei Paschi ήταν η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα κατά τα stress tests του περασμένου καλοκαιριού και σχεδίαζε την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω ιδιωτών επενδυτών.