Σημαντικές αναταράξεις έφερε στις αγορές το ηχηρό “Όχι” των Ιταλών στο δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι, με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το ευρώ υποχωρούσε ήδη από τη στιγμή της ανακοίνωσης των πρώτων exit polls του ιταλικού δημοψηφίσματος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού μετά τη βαριά ήττα που υπέστη η πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση της χώρας.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο “όχι”, με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22′ ώρα Τόκιο (01.22′ ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχωρεί περί το 0,55%, ο MSCI Asia Pacific σημειώνει πτώση 0,4%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 καταγράφει απώλειες 0,7%, ο Kospi στη Σεούλ υποχωρεί 0,4% και κατά 0,3% ο S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με το Reuters, εάν διασπάσει το επίπεδο των 1,0457 δολαρίων, το νόμισμα θα διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2003, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ισοτιμία έναντι του δολαρίου, ένα σενάριο που πολλοί παράγοντες της αγοράς τώρα θεωρούν πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο.
“Να περιμένετε αυξημένη μεταβλητότητα και το ευρώ να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 1,05 δολ., ίσως στα 1,0460 δολ. στο σενάριο της επικράτησης του όχι” προειδοποιούσε νωρίτερα ο Petr Krpata, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της ING Groep NV για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η αποχώρηση του Ρέντσι φαίνεται ότι θα ενισχύσει την πολιτική αβεβαιότητα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα του στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει οριακή διαφορά από το Κίνημα των 5 Αστέρω του Beppe Grillo.