Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τέλος μίας εποχής: Έσβησε για πάντα το πούρο του επαναστάτη, Φιντέλ (βίντεο)

Το τέλος μίας εποχής: Έσβησε για πάντα το πούρο του επαναστάτη, Φιντέλ (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε την Παρασκευή στις 22:29 τοπική ώρα σε ηλικία 90 ετών. Το χαμό του ιστορικού ηγέτη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006.

Με τον τρόπο αυτό έφυγε από τη ζωή για να ανταμώσει τον σύντροφό του “Κομαντάντε” Τσε Γκεβάρα ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας και σύμβολο της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Ο Κάστρο, ο μακροβιότερος ηγέτης μετά την βασίλισσα Ελισάβετ, κυβερνώντας για περισσότερο από 4 δεκαετίες, περνά πλέον στην ιστορία με τα επιτεύγματά του να μένουν χαραγμένα ανεξίτηλα στην ιστορική μνήμη.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», (05:29 Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας, ολοκληρώνοντας με τη φράση-ορόσημο του Φιντέλ “Hasta la victoria siempre!” (Μέχρι τη νίκη).

Στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, οργανώνονται εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη. Μια πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα, παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία.

Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

Ο τέως πρόεδρος της Κούβας είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Όμως εδώ και ενάμισι χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό.

Ο θάνατός του, δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης ανάμεσα στην Κούβα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται να κλείσει οριστικά τη σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων τον Οκτώβριο του 1962.

“Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φ. Κάστρο, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες” του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο κουβανός πρόεδρος από την τηλεόραση.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών.

Το συμβούλιο του Κράτους κήρυξε με λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε “εθνικό πένθος εννέα ημερών” από το Σάββατο έως την Κυριακή 4/12. Στη διάρκειά του θα διακοπούν “όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα” διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.

Η επανάσταση που άλλαξε την Κούβα

Με την Κούβα να αποτελεί κυριολεκτικά προτεκτοράτο των ΗΠΑ μέχρι το 1952, ο Κάστρο με τον Γκεβάρα και μία δυναμική ομάδα 80 μόλις ατόμων κατάφεραν απέναντι σε ολες τις προβλέψεις και τη λογική να αποβιβαστούν στην Κούβα στα τέλη του 1956, αλλά και να οργανώσουν έναν αξιόμαχο αντάρτικο στρατό οποίος πολέμησε με επιτυχία τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Έχοντας το λαό με το μέρος της, η ένοπλη εξέγερση τελικά επικράτησε. Την 1η Ιανουαρίου του 1959 ο πανικόβλητος δικτάτορας αναχωρεί άρον – άρον για τη Δομινικανή Δημοκρατία και μία νέα εποχή αρχίζει για την Κούβα, όπως επίσης και για τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις σοσιαλιστικής κατεύθυνσης που εφαρμόζει ο Φιντέλ Κάστρο σαρώνουν τα πάντα και κυρίως πλήττουν ανεπανόρθωτα τα αμερικανικά συμφέροντα στο νησί.

Όχι μόνο εθνικοποιούνται οι επιχειρήσεις που κατείχαν πολυεθνικές των ΗΠΑ, αλλά και η κατεύθυνση της χώρας στρέφεται προς το ανατολικό μπλοκ και τον θανάσιμο εχθρό των αμερικάνων, την ΕΣΣΔ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στα τέλη του 1980 η Κούβα παραμένει προσηλωμένη στη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το διαρκές φιάσκο της CIA

Ένα από τα διαρκή εγχειρήματα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήταν η εξόντωση του Φιντέλ Κάστρο.

Πράκτορες της CIA προσπάθησαν αποτυχημένα να σκοτώσουν τον ηγέτη της χώρας 638 φορές, με αποτέλεσμα, το κατόρθωμά τους να γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία των ρεκόρ γκίνες.

Ανά τις δεκαετίες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιστράτευσαν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να βγάλουν απ τη μέση τον ενοχλητικό επαναστάτη: Δηλητηριασμένα χάπια, εκρηκτικά όπως πούρο… βόμβα, σκόνη που θα έκανε τα… γένια του (σήμα κατατεθέν) να πέσουν μέχρι και LSD. Ωστόσο όντας καχύποπτος, ο Φιντέλ πάντα κατάφερνε να ξεγλιστράει!

Το ίδιο αποτυχημένες, αν και πρωτότυπες στάθηκαν και οι προσπάθειες να ανατραπεί το καθεστώς Κάστρο: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε στο σημείο να κατασκευάσει ένα… social media αποκλειστικά για τους Κουβανούς, μέσω του οποίου και σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ώστε να διασπείρει αρνητικές ειδήσεις για τους Κάστρο, με απώτερο σκοπό την αλλαγή εξουσίας.

Ωστόσο, αυτό που δεν κατάφερε η αμερικανική κυβέρνηση με τις ατελείωτες απόπειρες δολοφονίας, τις αποτυχημένες εισβολές και τα εμπάργκο, τα μπόρεσε ο χρόνος…

Ο ηγέτης Κάστρο στην πορεία του χρόνου

Ο Φιντέλ σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα. Το 1953 σημειώνεται επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.

Το 1956 αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.

1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.

1959-76: Πρωθυπουργός.

1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του «Partido Unido De La Revolucion Socialista» (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).

Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.

15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος. Από το 1992 είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.

24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.

25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.

6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβα διανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του, δύο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και μία για «ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών».

17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.

27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

Στις 31/7/2006 Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο, ενώ στις 19/2/2008 ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24 του ίδιου μήνα, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβουλίο ως νέος πρόεδρος της χώρας.

Στον Φ.Κάστρο απονέμεται το Βραβείο Λένιν το 1961, ενώ το συγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα:

1964: “Ten years of Revolution”.
1968: ” History will absolve me”.
1987: “Fidel” (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).
1991: “How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World” (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).

Τέλος, το 2010 παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο «Στρατηγική Νίκη», για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

Παγκόσμιοι ηγέτες για τον θάνατό του

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού» ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν «αιώνιο σύντροφο» μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ότι: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν’ ακολουθήσουν την κληρονομιά του».

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κουβανού ηγέτη.

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ολάντ. «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.

Ο Φιντέλ Κάστρο «θα ζει για πάντα», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. «Ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό και αληθινό σύντροφο», αναφέρει ο Σι στο μήνυμά του που διαβάστηκε κατά την έναρξη του βραδινού δελτίου ειδήσεων του κυριότερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. «Ο σύντροφος Κάστρο θα ζει για πάντα», πρόσθεσε ο πρόεδρος Σι, που είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίν δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φιντέλ Κάστρο.

«Ένας άνθρωπος με αποφασιστικότητα. Μία ιστορική μορφή» τόνισε η Μογκερίνι, παρατηρώντας ότι πέθανε σε μία περίοδο «μεγάλων αλλαγών» για την Κούβα, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαία αξιωματούχος, τόνισε ότι η ΕΕ και η Κούβα έχουν ενεργοποιήσει μία συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, από την προηγούμενη άνοιξη. Η συμφωνία αυτή, εφαρμόζεται καθώς ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, εφαρμόζει μια πολιτική επαναπροσέγγισης με τη Δύση, επεσήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Λυπηρή είδηση είναι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο», δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος, προσφέροντας τις προσευχές του, για την ανάπαυση της ψυχής του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπάιντεν: «Σκανδαλώδες» το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψη Νετανιάχου

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr