Το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο Ξάνθης επισκέφτηκε, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, όπου έγινε δεκτός από τους καθηγητές και τους 635 μαθητές.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενους στους μαθητές, τόνισε πως το δικαίωμα στη γνώση είναι ιερό και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φροντίσει ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη για όλους τους Έλληνες, για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύουν.
«Δεν ήρθα για ομιλίες εδώ. Εδώ ήρθα για να σας πω πόσο νοιαζόμαστε για τα παιδιά που πάνε στα σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Και πιστεύουμε ότι όλοι οι πολίτες και όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας έχουν ένα ιερό δικαίωμα:
Το δικαίωμα στη γνώση. Και εμείς έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση. Την υποχρέωση να φροντίσουμε, ώστε αυτή η δυνατότητα να είναι απρόσκοπτη, να είναι ουσιαστική για κάθε παιδί, για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο και αργότερα στο πανεπιστήμιο», είπε.
Ο κ. Τσίπρας παρότρυνε τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο τους, τη γνώση και τους δασκάλους τους.
Η εποχή έχει αλλάξει, είπε ο πρωθυπουργός, «βλέπω, όλοι σας εδώ είσαστε με ένα κινητό στο χέρι και με βιντεοσκοπείτε τούτη την ώρα, ίσως σε λίγο να το ανεβάσετε και στο facebook και να μπορέσουν να δουν και άλλοι συνομήλικοί σας σε όλη την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή που συναντιόμαστε. Οι νέες τεχνολογίες, λοιπόν, μας έχουν οδηγήσει σε μια νέα εποχή. Παρόλα αυτά, είναι αναντικατάστατη η μαθησιακή διαδικασία και η προσωπική σας επαφή με τις δασκάλες, τους δασκάλους, τους καθηγητές και τις καθηγήτριές σας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάλογα σε τι Θεό πιστεύουν, δεν χωρίζουμε τα παιδιά ανάμεσα σε μειονοτικά και πλειονοτικά. Για εμάς, όλα τα παιδιά είναι το ίδιο, έχουν ίσα δικαιώματα. Είσαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες και έχει υποχρέωση η Πολιτεία να σας δώσει τα πάντα, όλα τα εφόδια για να προκόψετε».
Ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκαν από τους καθηγητές για τα προβλήματα του σχολείου, με κυριότερο εκείνο της κτιριακής υποδομής. Οι τάξεις δεν επαρκούν, γι’ αυτό λειτουργούν 18 τμήματα το πρωί και 4 το απόγευμα, σε κάθε αίθουσα συνωστίζονται 40 μαθητές και η αυλή είναι εξαιρετικά μικρή. Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας είπε: «Του χρόνου αν καταφέρω εγώ ή κάποιος άλλος από την κυβέρνησή μου να σας επισκεφθεί, δεν θα είσαστε τόσο στενάχωρα. Διότι θα έχουμε φροντίσει να έχετε τη δυνατότητα και σε κάποιες άλλες αίθουσες να σας στεγάζουν, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλος υπερπληθυσμός σε ένα μικρό χώρο και να μπορεί το σχολείο σας να είναι μόνο πρωί και όχι πρωί και απόγευμα».