Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Η Ελλάδα από παρίας πρωταγωνιστής – Ανάγκη για βαθύτερη Δημοκρατία

Τσίπρας: Η Ελλάδα από παρίας πρωταγωνιστής – Ανάγκη για βαθύτερη Δημοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αναφορές στην επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και το “σεβασμό και την αλληλεγγύη που έχει κερδίσει στη διεθνή κοινότητα η Ελλάδα” ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε το λόγο του για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

“Η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγής. Η Ελλάδας από παρίας γίνεται πρωταγωνιστής: Από μέρος της κρίσης, γίνεται μέρος της λύσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, ως ο τόπος που γεννήθηκαν οι δημοκρατικές ιδέες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας 43 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε την ανάγκη της κοινωνίας για περισσότερη και βαθύτερη Δημοκρατία.

“Από την μεταπολίτευση έχουν περισσότερες από 4 δεκαετίες. Όλα αυτά τα χρόνια η εξέγερση του πολυτεχνείου παραμένει σταθερή αναφορά, δεν εκφυλίστηκε σε επετειακή γιορτή” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Συγκινεί όχι μόνο τη γενιά που συμμετείχε, όχι μόνο τις γενιές που πήραν ενεργό μέρος στους αγώνες, αλλά ακόμα και νέους ανθρώπους και αυτούς που ήταν τότε αγέννητοι. Διατηρεί διπλό χαρακτήρα: Εκδήλωσης τιμής για τα 20χρονα παιδιά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τα άρματα μάχης αλλά μια πολυφωνική εκδήλωση που εκφράζει τα αιτήματα της εκάστοτε περιόδου.

Ο λόγος είναι προφανής: Μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν αλλά η θέληση της κοινωνίας για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ”.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων σε μια περίοδο απάθειας προς την δικτατορία, η οποία θεωρούσε ότι μπορούσε να οργανώσει τη μετάβαση σε ένα προβληματικό καθεστώς, να διαιωνίσει την κατάληψη μιας τέτοιας εξουσίας. Η Δημοκρατία ή θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει. Η απάντηση του φοιτητικού κόσμου ήταν η απαίτηση του ελληνικού λαού για πραγματική δημοκρατία.Όσο τα αιτήματα των φοιτητών διευρύνονταν, τόσο η απήχηση του φοιτητικού κινήματος αυξανόταν. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη προσπάθησαν να ανακόψουν τα τεθωρακισμένα που βγήκαν στους δρόμους την 17η Νοεμβρίου. Το πολυτεχνείο έβαζε τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις”.

“Κανείς δεν φανταζόταν ότι το χουντικό καθεστώς σε συνθήκες απομόνωσης, λίγους μήνες μετά, θα υποχωρούσε για να ανοίξει το δρόμο σε ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς.

Από τότε η Ελλάδα διανύει την πιο μακρά δημοκρατική περίοδο στην ιστορία της. Η δημοκρατία δεν είναι κούφιος όρος χωρίς περιεχόμενο.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή εποχή, όπου το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής, την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει”.

Όπως υπογράμμισε “η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί, έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα εργαζομένων, σπουδαστών, επιστημόνων. Η κυβέρνηση ανέλαβε την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση για να βγει η κοινωνία όρθια και να σπάσει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ανέλαβε την εντολή να αναστήσει την τραυματισμένη δημοκρατία της εποχής των μνημονίων. Η σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης ήταν μια παγκόσμια κραυγή στους θεσμούς προς χάριν των νόμων της αγοράς. Η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση, αλλά και με μικρές διεκδικήσεις”.

Αναφέρθηκε, δε, στα πρόσφατα επιτεύγματα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι “από τον Γενάρη του 2015 δεν στερείται κανείς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση. Ανοίξαμε στην ώρα τους τα σχολεία και φροντίσαμε για τους δασκάλους ειδικής αγωγής. Πετύχαμε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες πολίτες. Καταφέραμε να δώοσυμε την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να έχουν την ελληνική ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα. Θεσπίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης. Δίνουμε για πρώτη φορά το δικαίωμα τα αλλόθρησκα παιδιά να μαθαίνουν για την θρησκεία τους στα σχολεία. Δώσαμε και δίνουμε μάχες. Πετύχαμε πολλά αλλά έχουμε ακόμα και πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά για πρώτη φορά με ορατό το αποτέλεσμα μπροστά μας”.

Χαρακτήρισε, επίσης, την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την απομείωση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως “ορόσημο”.

Το μήνυμα που με τους αγώνες και την στάση μας στέλνουμε στην δημοκρατική κοινότητα, ο κόσμος μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον μόνο με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο: «Διαχρονική αποστολή μας να τιμούμε τους αγωνιστές του φωτός και να στηλιτεύουμε τους καταπιεστές»

Ποιοι δρόμοι κλείνουν για το τριήμερο εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 51η επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου

Αγορά Ακινήτων: Γιατί η Άνω Δάφνη και η Πλ. Αμερικής υπερτερούν από το Κολωνάκι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...