Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τετάρτη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν επετεύχθη το «μαγικό κλάσμα» των 4/5, όπως απαιτεί η συνταγματική πρόβλεψη αναφορικά με τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών.
Η πρόταση του προέδρου Νίκου Βούτση έλαβε 4 “όχι”
Συγκεκριμένα η πρόταση του προέδρου Νίκου Βούτση έλαβε 4 «όχι» (Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή) και 7 «παρών» (Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), ενώ ψηφίστηκε από μόλις 12 βουλευτές οι οποίοι ανήκουν στη συμπολίτευση.
Ο κ. Βούτσης είχε προτείνει για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για τη θέση του αντιπροέδρου τον καθηγητή Γιώργο Πλειό. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτάθηκαν ο καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης, η δικηγόρος-καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά, η διδάκτωρ Αγγελική Σγώρα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες Κωνσταντίνος Τσακίρης.
Από την πλευρά της Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά τα προταθέντα πρόσωπα αλλά απηχεί τη θέση της Ν.Δ. να προηγηθεί η επίλυση του θεσμικού θέματος από το ΣτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Δένδιας αρχικά δεν έθεσε θέμα κατάργησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά στη δευτερολογία του υπενθύμισε ότι είναι πάγια θέση του κόμματος, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει η τροπολογία Παππά.
«Οι δημόσιες αιτιάσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι δύο ειδών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε «από τη μία υπάρχει μία στάση ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΣτΕ να υπάρξει μία αναμονή.
Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει η συγκρότηση από την παρούσα Διάσκεψη αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, και αυτό τίθεται ως προϋπόθεση. Αυτό δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προβληματιζόμενοι ότι θα γίνει έτσι ή αλλιώς».
«Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είναι δυνατό η αξιωματική αντιπολίτευση στη βάση μίας πραγματικής αντιπαράθεσης και ένστασης για έναν νόμο να μην συνηγορεί στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα θυμίσω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτό το επιχείρημα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλή και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο ίδιος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής», αλλά όλα άλλαξαν μετά την τροπολογία Παππά.
«Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης και πρόσθεσε «σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ».
«Δεν μιλάμε για νίκες», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση».
«Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», τόνισε.
«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι «τα πρόσωπα που έχετε από εμάς είναι δεκτά».
«Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
«Ας περιμένουμε την τελική απόφαση επί της ουσίας, είναι θέμα ημερών», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.