Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ , ως μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, με αφορμή τις πρόσφατες απρόκλητες επιθέσεις και απειλές Τούρκων αξιωματούχων κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που ουσιαστικά αμφισβητούν την ελληνικότητα όλων των νησιών στην περιοχή.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στηλιτεύει για ακόμα μία φορά την πολιτική έντασης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη γειτονία της Ε.Ε. που ακολουθεί η Τουρκία, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες και διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, σε μία περίοδο μάλιστα που η συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας επί κρίσιμων ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Η κυρία Βόζεμπεργκ, με την ερώτησή της, καλεί την Επιτροπή να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, που θέτουν υπό αμφισβήτηση εκ νέου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
«Τις τελευταίες ημέρες έχει κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να εγείρει για ακόμη μία φορά ζήτημα κυριότητας των νησιών της περιοχής και να αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μετά την προκλητική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης και της ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Δήμαρχος Άγκυρας με σημερινή ανακοίνωσή του ‘’χρωματίζει’’ ολόκληρο το Αιγαίο ως τουρκικό έδαφος, που – όπως ισχυρίζεται – παραδόθηκε στην Ελλάδα με την ανωτέρω Συνθήκη.
Την ίδια ώρα, η τουρκική πολεμική αεροπορία με δύο αγγελίες προς αεροναυτιλομένους (ΝΟΤΑΜ) αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε μία ομάδα νησιών του Αιγαίου (Χίος, Ψαρά, Οινούσσες, Ρόδος, Σαμοθράκη, Ικαρία, Κάρπαθος, Αστυπάλαια) και ζητά να μην συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο στρατιωτικής άσκησης ή εκπαίδευσης από τις ελληνικές Αρχές.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει Kράτος – μέλος της Ε.Ε., ενώ η Ευρώπη μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποιά θα είναι η άμεση αντίδρασή της στις ανωτέρω απρόκλητες επιθέσεις και απειλές των Τούρκων αξιωματούχων κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;
– Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης με την Ελλάδα, πρόκειται να λάβει υπόψη στις εκθέσεις προόδου της Τουρκίας τέτοιου είδους οργανωμένες αμφισβητήσεις του Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Κράτους – μέλους της Ε.Ε.;».