“SOS” εκπέμπει σεισμολόγος για την Ελλάδα με αφορμή τα δύο χτυπήματα σε Ρόδο και Μεσσηνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Ο σεισμός των 5.2 Ρίχτερ που έγινε στο νησί των Ιπποτών και τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το πρωί της Τετάρτης την Μεσσηνία αναστάτωσαν τις τοπικές αρχές και τους σεισμολόγους, και επανέφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση για τους σεισμούς.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδύλης μιλώντας στο star.gr υπενθύμισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν «προϊστορία» στους σεισμούς και προειδοποίησε πως πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σε εγρήγορση.
“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς”
«Δεδομένου ότι ζούμε στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα με έντονη σεισμικότητα (1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο), πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς», τόνισε ο καθηγητής.
«Σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και σε περιοχές λιγότερο σεισμογενείς. Με την φύση κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Έτσι μπορεί οι σεισμολόγοι να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας για παράδειγμα στα νησιά του Ιονίου, όπου είναι γνωστό ότι καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα και τελικά να εκδηλωθεί σεισμός σε… άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πρέπει να κάνει πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά από έναν σεισμό, και φυσικά όλα αυτά που διαβάζουμε, θα πρέπει στην δύσκολη στιγμή να τα υλοποιήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να…. είμαστε προετοιμασμένοι και για μεγάλο χτύπημα» καταλήγει.