Με στόχο την αποκλιμάκωση της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργείται εκ νέου στα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες εντείνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση.
Ήδη στο Μαξίμου κάνουν “ταμείο” από τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους άμεσα εμπλεκόμενους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και την Άνγκελα Μέρκελ στη Βιέννη και τη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη τήρησης μέχρι κεραίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία εναλλακτική.
Από την πλευρά της η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη μεταφορά έξι χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο μέσα από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, δεσμευόμενη μάλιστα και για την αναχώρηση 500 ατόμων κάθε μήνα προς τη Γερμανία.
Σημειώνεται πως από τους 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, που είχε συμφωνηθεί να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ, από την Ελλάδα έχουν μέχρις στιγμής μετεγκατασταθεί μόλις 4.140 πρόσφυγες.
Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για γενναία ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση της Μέρκελ, η οποία επί της ουσίας αψηφά το εσωτερικό της πρόβλημα και τις χαμηλές πτήσεις των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και δίνει το σύνθημα για ενιαία και κοινοτική αντιμετώπιση της κρίσης.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Κομισιόν να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο βαλτώνει στις αρνήσεις ευρωπαϊκών χωρών να υλοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή απόφαση.
Την ίδια ώρα και ο αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, για βοήθεια τόσο μέσω της Frontex στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και τη fYROM, όσο και στα νησιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.
Παράλληλα, οι συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ήταν σημαντικές καθώς επιβεβαιώθηκε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία», ενώ ξεκίνησε και διάλογος για να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η υπάρχουσα συμφωνία ως προς τις μετακινήσεις των προσφύγων. Να μπορούν, δηλαδή, οι ελληνικές αρχές να μετακινούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.
Πρόκειται για «λεπτομέρεια», με μεγάλη σημασία, όμως, καθώς η χώρα μας θα μεταφέρει χωρίς προσκόμματα πρόσφυγες από τα hot spot των νησιών μας στην ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες θα επιστρέφονται στη γείτονα. Μεγάλες ανάσες στις κοινωνίες των νησιών μας.