Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία μελών της Χρυσής Αυγής που μετείχαν στην επίθεση εναντίον νεαρών γυναικών το μεσημέρι της Δευτέρας στη Μυτιλήνη.
Η ομάδα των μελών της «Χρυσής Αυγής» είναι γνωστή στην κοινωνία της Μυτιλήνης από παλιότερη δραστηριότητα τους, χαρακτηριστική είναι μάλιστα φωτογραφία τους πριν τρία χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2013 ως «τάγμα εφόδου» σε παρέμβαση τους στην περιοχή της Θερμής. Η φωτογραφία αυτή είχε αναρτηθεί τότε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στη Λέσβο και δημοσιοποιεί το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Τα εν λόγω άτομα αναγνωρίστηκαν από την τοπική κοινωνία ως άτομα που επιτέθηκαν στις κοπέλες.Ας σημειωθεί ότι η μια από τις νεαρές γυναίκες που δέχθηκε την επίθεση των Χρυσαυγιτών, γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Την Τρίτη θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία με το ερώτημα της ρήξης συνδέσμου στο γόνατο ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα αναμένεται επίσης να προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο θέμα ερευνάται και από τις αστυνομικές αρχές αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.Τα ίδια άτομα γνωστά μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» επιτέθηκαν φραστικά και στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό υβρίζοντας τον ενώ σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής πορείας των κατοίκων της Μόριας με συνθήματα τους εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών προσπαθούσαν να εκτρέψουν την πορεία από το προκαθορισμένο πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο της το οποίο είχε την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων στο νησί.
Επίσης πρωταγωνίστησαν τόσο το απόγευμα της Κυριακής έχοντας παρεισφρήσει στη συγκέντρωση πολιτών κατά την υποστολή της σημαίας, στη σύγκρουση με ομάδα αντεξουσιαστών όσο και στις ύβρεις κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός. Ας σημειωθεί ότι συμμετείχαν και χθες το βράδυ σε μπλόκα που στήθηκαν στους δρόμους γύρω από το χωριό Μόρια για να αποκλείσουν το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από το καιόμενο χοτ- σποτ προς την πόλη της Μυτιλήνης.
Καταδικάζουν την επίθεση
Τονίζεται πως χθες το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου με δυο ψηφίσματα του καταδίκασε τη δράση των παρακρατικών ακροδεξιών και των όσων κρύβονται πίσω από αυτούς.
Με το πρώτο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδικάζει τα έκτροπα που έλαβαν χώρα χθες (σ.σ. προχθές) και σήμερα (σ.σ. χθες) με αφορμή “τάχα” το… προσφυγικό και τη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας υποδαυλισμένα από συγκεκριμένους κομματικούς κύκλους και ανθρώπους με στόχο μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα.
Η Λέσβος ήταν και θα είναι τόπος ανθρωπιάς και δημοκρατίας στην οποία δεν έχει τόπο ο φασισμός». Από τη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία απείχαν.
Επίσης με άλλο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αριστερής παράταξης του «Άλλου Δρόμου» και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδίκασε απερίφραστα τους προπηλακισμούς φοιτητών και δημοσιογράφων που συνέβησαν σήμερα (σ.σ. χθες) από τραμπούκους που εμφανίζονται ως υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση, αυτεπάγγελτη επέμβαση οργάνων της Δικαιοσύνης.
Ως ένα από τους τοπικούς θεσμούς και θεματοφύλακες της Δημοκρατίας δηλώνει ότι στον τόπο μας δεν θα βρει χώρο δράσης ο σύγχρονος φασισμός». Στη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν λευκό.
Μέτρα ανακοίνωσε ο Τόσκας
Εν τω μεταξύ, μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».
«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως.
Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.
Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.
Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στη Μόρια.
Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.
Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:
– Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.
– Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.
Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.
– Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.
– Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.